Na hlavný obsah

Slovensko bude platiť za plyn aj v rubľoch, povedal Sulík

Pellegrini očakáva, že vláda bude obhajovať národné záujmy.

Slovensko bude platiť za plyn aj v rubľoch, povedal Sulík
Na snímke vľavo líder Hlasu-SD Peter Pellegrini a vpravo minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: RTVS

Keby sa Rusko rozhodlo odstrihnúť Slovensko od dodávok plynu, riešením by podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) bola diverzifikácia zdrojov. Povedal to v nedeľnej (3. 4.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Sulík skonštatoval, že infraštruktúra na dodávky plynu z okolitých štátov je už hotová. Dodal, že čoskoro Slovensko dokončí aj napojenie na Poľsko. „Úplné odstrihnutie sa od plynu z Ruska je cesta z jednej závislosti do druhej. Preto hovorím, spravme radšej diverzifikáciu,“ povedal.

Minister pripomenul, že odstrihnutie sa od plynu z Ruska „zo dňa na deň nie je možné.“ Myslí si však, že je správne, aby Slovensko postupovalo spoločne s Európskou úniou a hľadalo aj iné zdroje.

Poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini „očakáva, že premiér Heger a minister Sulík budú hájiť slovenské záujmy.“ Odstrihnutie sa od plynu z Ruska okamžite, ako hovorila prezidentka a premiér, je fantasmagória, uviedol Pellegrini.

Pripomenul, že krajiny, ktoré najviac hovoria o odstavení ruského plynu, nemajú vysokú závislosť od Ruska. „Portugalcovi sa hovorí ľahšie ako Slovákovi,“ povedal.

Slovensko pristúpi na platbu v rubľoch

Ak Rusko požaduje platbu za plyn v rubľoch, Slovensko túto podmienku splní, oznámil Sulík. „Nepáči sa nám platba v rubľoch, je to jasné porušenie zmlúv, že zrazu Putin chce ruble, ale nemôžeme si dovoliť odstrihnutie,“ skonštatoval.

Informoval, že uplynulú faktúru Slovensko zaplatilo ešte v eurách, a to mimoriadne 31. marca. Najbližšie tak štát bude platiť až 20. mája za mesiac apríl, čiže „máme 6 týždňov na to, aby sme našli nejaké riešenie,“ podotkol Sulík.

„My kupujeme okolo 80 až 85 percent plynu z Ruska, tak ja v žiadnom prípade nebudem robiť kroky, ktoré tieto dodávky môžu ohroziť, preto budeme platiť v rubľoch,“ dodal.

Minister upokojil, že Slovensko má zásobníky plné na 24 percent. „Situácia teraz nie je akútna, je po vykurovacej sezóne a ideme teraz plniť zásobníky,“ priblížil.

Slovensku podľa neho nehrozí ani kríza s elektrinou, keďže sa rezortu hospodárstva podarilo tromi letmi priviezť na Slovensko jadrové palivo z Ruska.

„Ak aj na druhý rok bude potrebné nakúpiť jadrové palivo z Ruska, budem prvý, kto bude Sulíkovi hovoriť – choď ho nakúpiť z Ruska,“ povedal Pellegrini.

Opozičný poslanec pripomenul, že vládu vyzýval ešte pred vojnou na Ukrajine, aby „riešila ceny energií.“ „Energetická dražoba tu bola dlho pred vojnou,“ povedal.

V prípade zastavenia toku ropy Slovnaft priškrtí export

Slovensko má plán, čo robiť, keby došlo k zastaveniu dodávok ropy z Ruska. Tá by vystačila na štyri mesiace dopredu, povedal Sulík. Okrem toho rezort hospodárstva dostal od Slovnaftu záväzok, že priškrtí export a bude vyrábať pohonné hmoty len pre slovenských odoberateľov.

„Ak k tomu dôjde, Slovnaft obmedzí export a bude vyrábať pre Slovákov,“ povedal minister. Zdôraznil však, že aj v tomto segmente je extrémne dôležitý plyn.

„Bez plynu nevyrobíte nič – ani naftu, ani benzín,“ priblížil Sulík. Pellegrini pripomenul, že Slovensko za minulých vlád vybudovalo infraštruktúru na to, aby sem mohli tiecť energetické suroviny aj z ostatných štátov, nie iba z východu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko