Na hlavný obsah

Slovensko i EÚ musia hľadať alternatívne zdroje plynu, mieni Krúpa

Podľa Kmeca je plyn ruskou ideologickou zbraňou.

Slovensko i EÚ musia hľadať alternatívne zdroje plynu, mieni Krúpa
Na snímke poslanci NR SR Juraj Krúpa (OĽANO) (vľavo) a Peter Kmec (Hlas-SD). Foto: TASR

Európska únia i Slovensko musia hľadať alternatívnych dodávateľov plynu a ropy, keďže Rusko sa dlhodobo prezentuje ako nespoľahlivý obchodný partner. V relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa.

„Myslím si, že k odpojeniu Slovenska od ruského plynu tak skoro nedôjde, ale je veľmi dôležité hľadať alternatívnych dodávateľov,“ povedal Krúpa.

Nezaradený poslanec NR SR zo strany Hlas-SD Peter Kmec si rovnako ako Krúpa myslí, že EÚ musí byť jednotná v hľadaní alternatív a proces odpojenia sa pokúsiť urýchliť.

„Bol som šokovaný, keď prezidentka Čaputová a premiér Heger hovorili o okamžitom odpojení sa od ruskej ropy a plynu, čo ihneď dementoval minister hospodárstva Sulík,“ uviedol Kmec.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek už v marci povedal, že Slovensko by mohlo byť nezávislé od ruského plynu najskôr v roku 2027. Krúpa v relácii vyzdvihol členstvo Slovenska v EÚ. Potvrdil, že Slovensko bude postupovať v spolupráci s ďalšími členskými krajinami pri hľadaní iných zdrojov plynu.

„Všetko závisí od toho, či sa Putin rozhodne použiť dodávky ropy a plynu ako politický nástroj,“ povedal Krúpa na otázku, či môže dôjsť k zastaveniu dodávok plynu z Ruska. Kmec poznamenal, že ruský režim používa plyn a ropu „ako ideologickú a bezpečnostnú zbraň.“

Vláda i EÚ majú podľa Krúpu pripravené krízové plány, keby došlo k zastaveniu dodávok plynu. „Budeme k tomu pristupovať spoločne s EÚ,“ dodal. Priblížil, že prípadné odpojenie by znamenalo aj obrovské ekonomické straty pre Rusov.

Opozícia nemala záujem, aby jej návrhy prešli, mieni Krúpa

Kmec kritizoval vládu, že opozičné návrhy opatrení pre pomoc chudobou ohrozeným skupinám v súvislosti so zdražovaním energií a potravín, ktoré by im podľa neho pomohli, „zmietla zo stola.“

„Hlas-SD predložil v parlamente mnoho návrhov, neprešiel nám ani jeden. Chápem, že za opozičné návrhy sa nehlasuje, ale keby si vláda aspoň z niektorého z nich vzala príklad,“ povedal Kmec.

Krúpa oponoval, že „je dôležité, aby keď opozícia príde s nejakým návrhom, tam bola uvedená aj doložka vplyvov na štátny rozpočet.“

„Keby mala opozícia reálny záujem, aby návrhy prešli, snažila by sa to konzultovať aj na úrovni jednotlivých ministrov,“ priblížil. Skonštatoval, že potom by bol vidieť rozdiel „medzi reálnym záujmom a populizmom.“

S-300 bez náhrady Slovensko nevyradí

Slovensko podľa predsedu brannobezpečnostného výboru disponuje jedinou batériou systému protivzdušnej obrany S-300. To, ako uviedol, nestačí na kompletnú ochranu vzdušného priestoru.

Pripomenul, že darovanie tohto systému brániacej sa Ukrajine „sa vyhodncuje, ale my musíme zaň najprv mať náhradu.“ Rýchlosť nahradenia systému podľa neho závisí od aktuálnej trhovej ponuky.

Ako priblížil Krúpa, systém S-300 by sa dal za niečo vymeniť, prípadne za jeho odovzdanie by Slovensko mohlo získať istú zľavu na kúpu náhrady.

Podľa Kmeca je správne, že na Slovensko prišli vojaci NATO so systémom na ochranu vzdušného priestoru Patriot. „Slovensko na takéto drahé systémy aktuálne nemá prostriedky,“ podotkol.

Názor na obrannú dohodu s USA však nezmenil, stále trvá na tom, že je v jeho očiach zle vyrokovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko