Na hlavný obsah

Sú tri možnosti, ako znížiť energetickú závislosť od plynu, hovorí odborník

V bytovkách je to niekedy však priam nemožné.

Konflikt na Ukrajine či prudký rast cien energií nútia ľudí uvažovať nad zmenou vykurovacích zariadení. Podľa Pavla Kováčika zo Zväzu stavebných podnikateľov (ZSP) sú tri možnosti, ako znížiť závislosť od plynu a zároveň znížiť mesačné náklady. Pomôcť plánuje aj rezort životného prostredia.

Mnohé slovenské domácnosti využívajú plyn nielen na varenie, ale aj na vykurovanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Na Slovensku je približne 30% spotreby plynu spotrebovávaného v domácnostiach. Slovensko je z pohľadu domácnosti mimoriadne plynofikované,“ povedal Kováčik.

Jednou z možností, ako znížiť závislosť od plynu, je podľa neho výmena plynového kotla – napríklad za tepelné čerpadlo. V rodinných domoch je však výmena jednoduchšia ako v bytovkách.

„Veľký obytný dom (12 až 13-poschodový), keď je vybudovaný na plyn, tam zmeniť túto energetickú základňu by bolo mimoriadne náročné, až nemožné,“ hovorí Andrej Hanzel, expert na energetiku.

Ušetriť peniaze za energie pomôže tiež zateplene domu alebo výmena okien. Ministerstvo životného prostredia plánuje v druhej polovici tohto roka práve na obnovu rodinných domov vyčleniť viac ako pol miliardy eur z plánu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika