Na hlavný obsah

Agropotravinárske komory vyzývajú EÚ na zmiernenie negatívnych vplyvov covidu a vojny

Prioritou je podľa nich potravinová bezpečnosť.

Agropotravinárske komory vyzývajú EÚ na zmiernenie negatívnych vplyvov covidu a vojny
Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Foto: TASR

Agropotravinárske komory apelujú na európske organizácie a Európsku komisiu (EK), aby čo najskôr zmiernili súčasné negatívne dosahy ochorenia COVID-19 a vojnového konfliktu na Ukrajine.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho uviedol, že svet sa zmenil. Očakáva, že Európska únia (EÚ) bude vyvíjať tlak na produkciu zdravších a kvalitnejších potravín.

„Rusko a Ukrajina boli doposiaľ obilnicou sveta. A tlak na členské štáty bude obrovský,“ skonštatoval. EÚ potrebuje podľa neho vyššiu produkciu. „Preto vyzývame EÚ a EK ,aby v krátkej dobe zmiernili dosahy a dovolili poľnohospodárom viac produkovať.“

Dôležitosť navýšenia viazaných platieb

Za dôležité označil navýšenie percenta viazaných platieb. „Ukrajina vyvážala aj veľké množstvo krmiva, a my ho potrebujeme v Európe,“ dodal Macho. „Tiež apelujeme na EÚ, aby zvážila prijatie spoločnej poľnohospodárskej politiky.“

S navýšením viazaných platieb súhlasí aj predseda českej agropotravinárskej samosprávy Jan Doležal. „Musíme podporiť živočíšnu výrobu. Môžeme to urobiť tým, že navýšime viazané platby zo súčasných 15 percent na 20 percent,“ doplnil.

„Všetci sme sa zhodli, že aj európsky spotrebiteľ si musí uvedomiť, že potraviny nerastú v obchode, vyrábajú ich poľnohospodári a potravinári. Zdvihnutý prst, ktorý ukázal covid a Ukrajina, je mementom pre všetkých,“ povedal Macho.

Rastúce ceny nie sú podľa neho nejaká samoľúbosť poľnohospodárov, ale je to nevyhnutnosť, pretože aj v tomto segmente majú vyššie náklady na výrobu. Ako príklad uviedol drahšie hnojenie či vyššie ceny nafty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko