Na hlavný obsah

V košických oceliarňach vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Zamestnanci žiadajú vyššie platy.

V košickom U. S. STEEL vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Firma sa s odborármi nevie dohodnúť na novom dodatku ku kolektívnej zmluve. Konflikt sa pokúsi urovnať mediátor. V podniku sa podobná situácia opakuje pravidelne.

Problémom sú peniaze a pracovný čas. Odborári žiadajú, aby sa každému zamestnancovi zvýšil plat o 80 eur mesačne. Firma je vraj ochotná pridať 30 eur v odmenách. Odborári sú proti. Bonus podľa nich nie je garantovaný. Napríklad v čase recesie by nemuseli dostať nič.

„Pripomeniem, že od roku 2019 je nás o 3 000 zamestnancov menej, takže produktivita práce enormne stúpla,“ uviedol Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Naopak, U. S. Steel chce, aby zamestnanci pracovali viac. Namiesto 35,5 hodiny týždenne 37,5. Spoločnosť môže čas navýšiť už aj teraz, no maximálne na šesť mesiacov v roku. Teraz by ho rada predĺžila celoročne. Podobné pokusy mala aj v minulosti.

„Rokovania s odborármi pokračujú a ich priebežné výsledky nebudeme cez média komentovať. S naším sociálnym partnerom sme vždy dokázali nájsť riešenie aj na zložité otázky a veríme v dohodu aj tentokrát,“ povedala Ľubomíra Šoltésová z tlačového oddelenia U. S. Steel Košice.

Americký oceliarsky gigant dosiahol minulý rok v Košiciach rekordné zisky – 975 miliónov dolárov (zhruba 889 miliónov eur). Na porovnanie, v roku 2020 to bolo iba 9 miliónov dolárov (vyše 8 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny