Na hlavný obsah

Voľby v Maďarsku poznačili viaceré nedostatky, hlásia medzinárodní pozorovatelia

Kritizovali verejný priestor v médiách.

Voľby v Maďarsku poznačili viaceré nedostatky, hlásia medzinárodní pozorovatelia
Na snímke priaznivci víťaznej maďarskej strany Fidesz. Foto: TASR/AP

Maďarské parlamentné voľby boli dobre zorganizované a voliči mali na výber z viacerých názorovo odlišných strán. Volebný proces však poznačilo prekrývanie informačných kampaní vlády s predvolebnou kampaňou vládneho bloku Fidesz-KDNP. Zaúradovala aj zaujatosť médií a netransparentným financovaním volebných kampaní.

Informuje o tom správa medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Pozorovatelia dospeli k záveru, že Maďarsko má primeraný právny rámec pre konanie demokratických volieb. Niektoré kľúčové aspekty jeho legislatívy však nespĺňajú medzinárodné normy.

Rovnaké názory

Samotnú predvolebnú kampaň podľa OBSE poznačilo, že oficiálne informačné kampane vlády v Budapešti často hlásali rovnaké názory ako vládny politický blok Fidesz-KDNP. To mu poskytlo nespravodlivú výhodu, keďže jeho uhol pohľadu tak dostával vo verejnom priestore viac priestoru.

Transparentnosť predvolebných kampaní navyše nepriaznivo poznačil slabý právny rámec pre kontrolu financovania politických strán. Ten umožnil tretím stranám, aby neregulovane finančne prispievali jednotlivým kandidátom.

Verejný priestor pred voľbami poznačilo zaujaté a nevyvážené spravodajstvo mnohých súkromných médií. Ich obsah bol väčšinou v prospech vládnuceho bloku Fidesz-KDNP, pokračuje správa. Schopnosť voličov urobiť informované rozhodnutie navyše obmedzila absencia debát medzi hlavnými kandidátmi, dodala pozorovateľská misia.

Nedostatky referenda

Veľké nedostatky našli pozorovatelia aj v spôsobe usporiadania referenda. To sa zameriavalo na získanie podpory pre zákon, ktorý má podľa Fideszu chrániť deti pred „propagandou“ LGBTI.

Právny rámec pre toto referendum, ktoré sa konalo v ten istý deň ako voľby, nespĺňal demokratické normy a neposkytol obom stranám rovnaké príležitosti na riadnu predreferendovú kampaň.

„Voličom neposkytli objektívne a vyvážené informácie o možnostiach voľby a právnej záväznosti referenda, čo je v rozpore s medzinárodnou dobrou praxou,“ píše sa v správe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet