Na hlavný obsah

Alianca Quad odsúdila silové zmeny politiky status quo

Na samite zazneli silné slová na adresu Ruska.

Zľava: austrálsky premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kišida a indický premiér Naréndra Módí.
Zľava: austrálsky premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kišida a indický premiér Naréndra Módí.Foto: ČTK/ABACA/AA
Foto: ČTK/ABACA/AA

Spojené štáty, Austrália, Japonsko a India nebudú tolerovať silovú zmenu status quo, teda súčasnú medzinárodnú situáciu, v žiadnom regióne, zvlášť nie v oblasti Ázie a Tichomoria. Po stretnutí lídrov krajín aliancie Quad to v utorok (24. 5.) povedal premiér Japonska Fumio Kišida.

Nový predseda austrálskej vlády Anthony Albanese vyhlásil, že na samite zazneli silné slová na adresu Ruska v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Podľa neho túto tému obsiahnu aj v záverečnom vyhlásení schôdzky.

„Ruský jednostranný, nezákonný, nemorálny útok na ukrajinský ľud je poburujúci. Zverstvá páchané na nevinných civilistoch sú niečím, čo sme v 21. storočí nečakali,“ uviedol Albanese.

„Ruská invázia na Ukrajinu porušuje základné princípy medzinárodného poriadku. Zhodli sme sa, že jednostranné snahy zmeniť status quo silou nebudeme nikdy nikde tolerovať. Predovšetkým nie v indicko-pacifickom regióne,“ vyhlásil Kišida.

Americký prezident Joe Biden odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu hneď na úvod samitu a zároveň vyzdvihol potrebu pomoci napadnutej krajine. „Ocitli sme sa v temných časoch našej spoločnej histórie,“ povedal Biden. „Je to viac než len európsky problém, je to svetový problém,“ dodal prezident.

Téme vojny na Ukrajine sa, naopak, vyhol indický premiér Naréndra Módí, ktorého vlasť doteraz ruskú inváziu neodsúdila. Módí si pre svoju úvodnú reč vybral tému „vzájomnej spolupráce“ a pripomenul úspechy, ktoré priniesla pri riešení pandémie covidu.

Klimatické opatrenia

Albanese prišiel do Tokia iba deň po svojom vymenovaní do funkcie. Povedal, že chce obnoviť „zanedbané medzinárodné vzťahy“ a spolu s partnermi bojovať proti klimatickej zmene.

„Priority novej austrálskej vlády sú v súlade s programom Quad – prijať opatrenia v oblasti zmeny klímy a budovať silnejší a odolnejší indicko-pacifický región,“ uviedol Albanese.

„Budeme rokovať s vedomím, že zmena klímy je hlavnou ekonomickou a bezpečnostnou výzvou pre ostrovné krajiny Tichomoria. Za mojej vlády si Austrália stanoví nový cieľ znížiť do roku 2030 emisie o 43 %, čím sa priblížime k nulovému emisnému zaťaženiu do roku 2050,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet