Na hlavný obsah

Nový austrálsky premiér sľubuje zásadné zmeny v klimatickej politike

Premiérsku prísahu má zložiť v pondelok.

Nový austrálsky premiér sľubuje zásadné zmeny v klimatickej politike
Nový austrálsky premiér Anthony Albanese. Foto: ČTJ/Sinchua

Víťaz sobotňajších (21. 5.) austrálskych volieb Anthony Albanese povedie Austráliu novým smerom a od toho pôvodného sa odchýli najmä v klimatickej politike.

Albanese, ktorý má v pondelok (23. 5.) zložiť prísahu ako 31. premiér krajiny, povedal, že sa Austrália stane veľmocou v oblasti obnoviteľnej energie.

Austrálčania dali v sobotu prednosť stredoľavicovej vláde, ktorá vystrieda konzervatívcov doterajšieho premiéra Scotta Morrisona. Sčítanie hlasov však ešte neskončilo, takže stále nie je jasné, či bude mať Albaneseho kabinet v 151-miestnom parlamente väčšinu, teda aspoň 76 kresiel.

Z výsledkov je viditeľný veľký zisk kandidátov zelených a nezávislých, ktorí požadovali zníženie emisií nad záväzky končiacej vlády.

Amanda McKenzieová z výskumnej skupiny Climate Council sa domnieva, že víťazom volieb je vôľa po klimatickej zmene. „Milióny Austrálčanov dali klímu na prvé miesto,“ povedala.

„Máme teraz príležitosť skoncovať v Austrálii s klimatickými vojnami. Podnikatelia vedia, že brániť zmenu klímy znamená pracovné príležitosti a že je to dobré pre našu ekonomiku. Chcem sa pripojiť k celosvetovému úsiliu,“ povedal Albanese v rozhovore s BBC.

Aj keď v kampani kládol dôraz na ekologické témy, odmietol zatiaľ výzvy obmedziť využívanie uhlia alebo zablokovať otváranie nových uhoľných baní.

Zahraničné povinnosti

Podľa BBC konečný výsledok hlasovania nemusí byť známy ešte niekoľko dní, pretože až teraz sa začali sčítavať takmer tri milióny hlasov odovzdaných poštou. Zatiaľ má Albanese a jeho potenciálni spojenci 72 mandátov, Morrison 55.

Albanese povedie prvú vládu labouristov za takmer desať rokov. S jeho vymenovaním sa ponáhľajú okrem iného pre zahraničnú politiku. V utorok (24. 5.) sa musí austrálsky premiér zúčastniť na rokovaniach bezpečnostnej skupiny Quad, ktorá sa bude konať v Tokiu. Patrí k nej okrem Austrálie aj Japonsko, Spojené štáty a India, zúčastní sa americký prezident Joe Biden.

https://twitter.com/BloombergAU/status/1528236870752260096

„Stretnutie predstaviteľov skupiny Quad je pre nás priorita. Je to príležitosť upozorniť, že sa tu zmenila vláda a že sa politika, napríklad v oblasti klímy, zmení. Vrátim sa do Austrálie v stredu (25. 5.) a potom sa dáme do práce,“ povedal dnes Albanese.

V politike sa pohybuje dlho, bol vicepremiérom za vlády Kevina Rudda a patril k obľúbeným politikom ľavicového krídla labouristov. Od roku 2019 viedol opozíciu a odvtedy sa podľa BBC posunul k názorovému stredu.

Končiaci premiér Morrison viedol Austráliu v čase prírodných katastrof a pandémie celý trojročný mandát a jeho porážka sa čakala, avšak iba tesná. Výsledok však ukazuje prepad priazne k Morrisonovej Liberálnej strane.

Morrison už v sobotu Albanesemu k víťazstvu gratuloval a ohlásil, že odíde z čela liberálov, aj keď zostane členom parlamentu. Budúcim lídrom opozície by sa podľa austrálskych médií mohol stať doterajší minister obrany Peter Dutton, ktorý by mal Morrisona na čele strany nahradiť.

Albaneseho zvolenie privítal britský premiér Boris Johnson, ktorý povedal, že sa teší na spoluprácu s ním. Telefonicky mu zablahoželal tiež Biden.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová Albanesemu telefonovala a označila Austráliu za „najdôležitejšieho partnera“ Nového Zélandu. K víťazstvu Albanesemu gratuloval tiež indický predseda vlády Naréndra Módí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet