Na hlavný obsah

Britská polícia navrhla vyše 100 pokút pre členov vlády za porušenie covidových opatrení

Vyšetrovanie stále pokračuje.

Britská polícia navrhla vyše 100 pokút pre členov vlády za porušenie covidových opatrení
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Počet pokút navrhnutých pri vyšetrovaní prehreškov proti pandemickým reštrikciám v britskej vláde presiahol stovku. Oznámila to vo štvrtok (12. 5.) londýnska polícia. Informácia prišla presne mesiac po tom, ako vyšetrovatelia oznámili, že uložili 50 pokút.

Vyšetrovanie viacerých problematických stretnutí vo vládnych priestoroch, za ktoré pokutovali už aj britského premiéra Borisa Johnsona, podľa vyhlásenia stále pokračuje.

Škandál známy ako Partygate

Podľa informácií Daily Mirror už začali vládnym činiteľom prichádzať aj pokuty spojené s vianočným večierkom v premiérskom sídle na Downing Street na konci roka 2020 v čase prísnych covidových reštrikcií.

Správy o večierkoch na konci minulého roka odštartovali škandál známy ako Partygate, ktorý hýbe britskou politikou takmer polrok. Britské médiá počas prvých týždňov aféry priniesli informácie o viac ako desiatke zhromaždení vo vládnych budovách zrejme v rozpore s obmedzeniami, ktoré v danom čase platili.

Večierkov sa zúčastnil aj premiér

Niektorých z večierkov sa zúčastnil aj premiér Johnson, ktorý po aprílovom oznámení polície oznámil, že v tejto súvislosti zaplatil uloženú pokutu.

Johnson uvádza, že prijíma za porušovanie pravidiel zodpovednosť, a už niekoľkokrát od vypuknutia škandálu sa ospravedlnil. Odstúpiť však odmieta. Spočiatku porušenie pravidiel odmietal.

Pokutu dostal a zaplatil tiež minister financií Rishi Sunak alebo Johnsonova manželka Carrie. Podľa britských médií pokuta predstavovala 100 libier, keďže však záväzok uhradili do 14 dní od jeho vydania, suma sa znížila na polovicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet