Na hlavný obsah

Koalícia rieši jeden spor za druhým. Najnovšie sa nezhodujú v otázke výstavby nájomných bytov

Hnutiu Sme rodina už dochádza trpezlivosť.

Koalícia rieši jeden spor za druhým. Najnovšie sa nezhodujú v otázke výstavby nájomných bytov
Na ilustračnej snímke výstavba nájomných bytov v obci Košická Polianka v okrese Košice-okolie. Foto: TASR

Koalícia rieši jeden spor za druhým. Nejde len o inflačný balík, ale po novom môžu byť ďalším spúšťačom nájomné byty. Parlament už mesiace posúva novelu, ktorá by umožnila ich jednoduchšiu výstavbu.

Nájomné byty majú mať regulovanú cenu so zárukou dlhodobého bývania. Problém s tým má minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Hnutiu Sme rodina už však dochádza trpezlivosť, keďže byty chcú stavať čo najskôr. Podľa opozície zostanú nájomné byty na zozname vecí, ktoré vláda síce sľúbila, no nepostaví ich.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Stopku zákonu vystavil Matovič

Dvadsaťpäťtisíc nájomných bytov ročne – predvolebný sľub, ktorý si hnutie Sme rodina presadilo aj do programového vyhlásenia vlády. Návrh zákona, ktorý by umožňoval rýchlejšiu výstavbu sa, však presúva zo schôdze na schôdzu už od septembra. Stopku mu vystavil minister financií Igor Matovič.

„Návrh nie je úplne dobre pripravený, ale nechcem zbytočne hovoriť viac a otvárať ďalší vojnový front,“ tvrdí Matovič.

Koaliční partneri už dlhšie nesúhlasia s nižšou DPH na úrovni 5% pre investorov, ktorí budú nájomné byty stavať. Podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský hovorí, že námietky sú neopodstatnené a dochádza im trpezlivosť.

„To sú všeobecné formulky. Keď chcete niekoho poslať niekde, tak poviete, že treba ešte rokovať, alebo že si to vyžaduje širšiu odbornú diskusiu, alebo že zriadite odbornú komisiu. Mám pocit, že je to len naťahovanie s cieľom, aby nám zarezali nájomné byty,“ vyhlásil.

Opozícia je skeptická

Problém mali aj v strane SaS. Hnutie Borisa Kollára už však pripravuje pozmeňujúci návrh, ktorý by im mal vyhovieť.

„Nie sú tam záruky, aby štát možno platil aj byty, ktoré by ostali prázdne, keď sa niekde postavia a nebude o nich záujem,“ vysvetlila šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová.

Podľa Juraja Blanára zo Smeru-SD zostane nakoniec 25 000 bytov len na papieri.

„Predovšetkým odborníci povedali, že to nie je reálne postaviť. Už vôbec nie za menej ako dva roky, čiže do skončenia tohto volebného obdobia,“ povedal.

Miloš Svrček zo Sme rodina s tým nesúhlasí a verí, že čoskoro sa začnú byty stavať. „Máme údaj, že do roku 2030 by bolo ideálne postaviť stotisíc bytov,“ vyhlásil.

Parlament má o návrhu rokovať budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál