Na hlavný obsah

Koalícii hrozí ďalšia kríza, problémom je balíček proti inflácii

Väčšina koalície ho chce financovať cez vyššie dane, SaS nesúhlasí.

Koalícii hrozí ďalšia kríza, problémom je balíček proti inflácii
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a predseda OĽANO Igor Matovič. Foto: TASR

Koalícia ešte nestihla stráviť stredajšie (4. 5.) hlasovanie o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) a na obzore sú už zárodky novej krízy. Problémy vo vnútri štvorlístka spôsobuje protiinflačný balíček pomoci pre rodiny a najchudobnejších.

Väčšina koalície ho chce financovať cez vyššie dane pre najbohatšie firmy, s čím nesúhlasí SaS. Podľa viacerých koaličných lídrov majú dokonca liberáli hroziť odchodom, čo by znamenalo pád vlády a predčasné voľby. SaS tento postoj priamo nepotvrdzuje, no zvyšovanie daní považuje za červenú čiaru.

Kritika koaličnej SaS, že hnutie OĽANO stráca po hlasovaní o vydaní Roberta Fica nálepku protikorupčnosti, popudzuje Igora Matoviča. Minister financií preto odhaľuje zákulisie a ukazuje na črtajúcu sa koaličnú krízu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

SaS odmieta vyššie dane

Vláda má čoskoro schvaľovať miliardovú pomoc pre rodiny a chudobných v rámci boja proti enormnému zdražovaniu. Súčasťou balíka sú však aj vyššie dane pre najziskovejšie firmy, čo SaS odmieta.

„Máme avízo od SaS, že budúci týždeň v stredu (11. 5.) na vláde povedia, že v prípade, že predložíme pomoc rodinám tak, ako sme ju navrhli, odchádzajú z koalície,“ uviedol Matovič.

Minister tvrdí, že kritické vyhlásenia SaS na adresu OĽANO sú predohrou pred blížiacou sa búrkou.

„Predpokladám, že ich postoj, ktorý bol v tejto veci, je súčasťou nachystania si nejakej pôdy pod nohami. Prípravy na zlomovú chvíľu, ktorá nastane budúcu stredu,“ dodal Matovič.

Na stole môže byť rozpad koalície

Rovnaké informácie, aké má minister Matovič, má v rukách aj Sme rodina. Šéf poslaneckého klubu Peter Pčolinský sa obáva, že na stole môže byť rozpad koalície, a tým pádom predčasné voľby, keďže bez SaS sa vládnuť nedá.

„Rozprával som sa s jedným ministrom za stranu SaS a ten mi povedal, že je to pre nich principiálna vec. Sú schopní to postaviť na hranu a ísť do dôsledkov,“ povedal Pčolinský.

Budúcnosť koalície je v rukách premiéra, ktorý by nemal zostať ticho, odkazujú liberáli v súvislosti s vyhláseniami OĽANO a Sme rodina, že chcú povaliť vládu. SaS dlhodobo považuje zvyšovanie daní za červenú čiaru.

„Ak súčasťou protiinflačného balíčka bude zvyšovanie daní, budeme ho vetovať,“ povedal predseda finančného výboru NR SR a poslanec Marián Viskupič (SaS).

Potenciálny odchod z koalície

Ich plán môže naraziť na neochotu zvyšku koalície. „Čo chcete vetovať? Že ideme pomôcť ľuďom? Veď to nemá hlavu ani pätu,“ reagoval Pčolinský.

SaS nateraz nepotvrdzuje informácie o potenciálnom odchode z koalície. Napriek tomu ich ani nedementuje. „Čokoľvek teraz rozprávať o tom, čo urobíme, je úplne predčasné. Počkáme si na balíček, sadneme si a uvidíme,“ vysvetlil Viskupič.

V kuloároch sa už špekuluje o možnosti, že by premiér v extrémnom prípade spojil hlasovanie o protiinflačnom balíku a zvyšovaniu daní s dôverou vláde. SaS to považuje za predčasné, keďže táto otázka nateraz nie je na stole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál