Na hlavný obsah

Kollár: Pri Ficovi sme sa zdržali, lebo som v prípade poškodený. Hlas-SD by nehlasoval ani za poslanca OĽANO

Zdanenie firiem chce vláda prijať konsenzuálne.

Kollár: Pri Ficovi sme sa zdržali, lebo som v prípade poškodený. Hlas-SD by nehlasoval ani za poslanca OĽANO
Na snímke Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Boris Kollár (Sme rodina). Foto: RTVS

Poslanci Sme rodina sa pri hlasovaní o vydaní poslanca parlamentu Roberta Fica (Smer-SD) zdržali, pretože jeho líder Boris Kollár v prípade, v ktorom figuruje Fico, je poškodený. Povedal to predseda parlamentu a hnutia v relácii na televíznej Jednotke O 5 minút 12.

„Ja som bol v tomto prípade poškodený, hovorilo sa tam nielen o Matovičovi a Kiskovi, ale aj o Kollárovi. Náš klub nedokázal v tomto prípade hlasovať nezaujato,“ povedal Kollár. Pripomenul, že parlament nerozhodol o zrušení trestného stíhania, ale len nevydal Fica na väzobné stíhanie.

Líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini uviedol, že jeho poslanci „s čistým svedomím“ hlasovali proti vydaniu Fica, pretože „si nie sú istí, či spravodlivosť a právny štát na Slovensko fungujú na sto percent.“

„Ja by som za týchto okolností, keď napr. správa SIS hovorí o manipulovaní vyšetrovania a dostávajú sa von aj nahrávky vyšetrovateľov nezahlasoval za vydanie akéhokoľvek poslanca, aj keby bol z OĽANO,“ skonštatoval Pellegrini.

Sme rodina má dvere otvorené

Kollár sa v relácii zastal zastal bývalej poslankyne za OĽANO Kataríny Hatrákovej, ktorá spolu so svojou kolegyňou Romanou Tabak nehlasovala za vydanie Fica.

„Poslanec sa má rozhodovať o podľa vlastného svedomia a vedomia. Ona to konzultovala hodiny a hodiny s ústavnými právnikmi a slúži jej ku cti, že nepodľahla tlaku,“ povedal Kollár.

Aktuálne nie je pravdepodobné, že by niektorá z dvoch poslankýň, ktoré vylúčili z klubu OĽANO, skončili v klube Sme Rodina. „Dvere ale nezatvárame,“ dodal jeho predseda.

Pellegrini odmietol, že by sa jeho poslanci nechali podplatiť pri hlasovaní o Ficovi. „Zdá sa, že niektorí vyšetrovatelia a prokurátori slúžia Matovičovi a Mikulcovi, aj preto sme hlasovali proti,“ dodal.

Rozkol pre Fica i pomoc

Predseda parlamentu Kollár odkázal strane SaS, ktorá žiadala odchod jeho hnutia z koalície po hlasovaní o vydaní Fica do väzby, že „by ich poslal do hračkárstva, nech si na počítadle prepočítajú, ako by im fungovala väčšina bez Sme rodina.“

Kollár obvinil SaS z toho, že strane ide o zisky bohatých firiem viac než o pomoc pre ľudí, keďže liberáli hrozia vetom pri balíku pomoci proti inflácii, na ktorý by vláda chcela vziať peniaze z vyšších daní pre stovku najbohatších spoločností.

Pellegrini kritizoval vládu za jej údajnú nečinnosť pri opatreniach proti zdražovaniu. Kollár argumentoval, že sa koalícia chystá schváliť ďalšiu jednorazovú pomoc vo výške 100 eur pre najchudobnejších seniorov, ľu´dom v hmotnej núdzi či ťažko zdravotne postihnutým.

„Opomenuli ste pracujúcich, takmer 1,6 milióna pracujúcich, ktorí takisto potrebujú pomoc, aspoň tú dávku vo výške 100 eur,“ priblížil Pellegrini. Vláda počíta s jednorazovou pomocou, ktorá zaťaží štát sumou 100 miliónov eur, návrh Hlasu by stál 300 miliónov. Hlas-SD za návrh pomoci bude hlasovať len v prípade, ak vláda doňho zahrnie aj pracujúcich, povedal Pellegrini.

Zdanenie firiem chcú prerokovať s nimi prerokovať

Kollár tiež ubezpečil, že vyššie dane pre stovku najziskovejších firiem nebudú natrvalo, po kríze by sa mali vrátiť do normálu. S firmami sa chce vláda dohodnúť.

„Chceme to prerokovať aj so samotnými firmami, aby sme našli konsenzus. Aj oni musia chápať, že peniaze nedostávajú zo zahraničia, ale od Slovákov,“ povedal Kollár.

Informoval, že v koalícii sa hovorí aj o zastropovaní cien pohonných látok ako o ďalšej z možností, ako pomôcť so zdražovaním. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) už mal o tomto rokovať so Slovnaftom. „Rokovania stále pokračujú,“ dodal.

„My hlavne robme všetko pre to, aby Slovnaft nejakú ropu mal,“ vystríhal v relácii Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko