Na hlavný obsah

Kováčik a jeho advokáti spochybňujú dôveryhodnosť svedkov

Výpovede kajúcnikov označili za účelové.

Kováčik a jeho advokáti spochybňujú dôveryhodnosť svedkov
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Najvyššom súde. Foto: TASR

Na Najvyššom súde SR pokračuje v piatok (20. 5.) pojednávanie v kauze bývalého šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. Senát rozhoduje o jeho odvolaní proti 14-ročnému trestu, ktorý si vlani vypočul na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

Definitívny verdikt by mohol spoznať už počas piatka. Dianie na NS SR sleduje redaktorka RTVS Nina Miková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dopoludnie súd venuje čítaniu listinných dôkazov – ide o dokumenty vyžiadané z Úradu špeciálnej prokuratúry. O to, aby sa čítali na súde, žiadala obhajoba Kováčika.

Kováčik hovorí o prepustení Makóa ako o odmene

Chcú preukázať, že spolupracujúci obvinení, ktorí svedčili v tejto kauze – konkrétne exšéf Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó, niekdajší údajný člen takáčovcov Matej Zeman a už zosnulý kľúčový svedok vo viacerých kauzách, exsiskár František Böhm – sa vďaka svedectvám voči nemu dostali k istým benefitom. Napríklad, že ich prepustili z väzby.

„Prepustenie Makóa z väzby na slobodu bolo jeho zjavnou odmenou za spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní vo forme usvedčujúcej výpovede. Chladnokrvným kalkulom vopred pripravoval a upravoval dôkazy, ktoré mali následne svedčiť o jeho nevine. A tieto aj predložil vyšetrovateľovi,“ hovoril exšéf ÚŠP.

Kováčik a jeho obhajcovia sa tak snažia spochybniť dôveryhodnosť týchto svedkov. Výpovede takzvaných kajúcnikov označujú ako účelové. Hovoria, že majetok im nezaistili v dostatočnej miere.

Bývalý špeciálny prokurátor v piatok prišiel na súd v obleku. Dianie, rovnako ako vo štvrtok (19. 5.), nekomentoval. Jeho obhajcovia zvolili identickú taktiku. Avizovali, že sa vyjadria, ale až po skončení pojednávania.

V piatok sú ľudia na pojednávaní svedkami naozaj intenzívnych a opakovaných porád exšéfa prokuratúry s jeho obhajcami. Predseda senátu ich dokonca musel napomenúť, keďže sa radili v čase, keď čítal listinné dôkazy. Pripomenul, že to číta pre nich a on sám obsah pozná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál