Na hlavný obsah

Súd s Dušanom Kováčikom bude pokračovať v piatok

Čítať sa majú listinné dôkazy.

Súd s Dušanom Kováčikom bude pokračovať v piatok
Na Najvyššom súde (NS) SR sa začal vo štvrtok ráno 19. mája 2022 odvolací proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Foto: TASR

Odvolacie konanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika bude na Najvyššom súde (NS) SR pokračovať v piatok (20. 5.). Čítať sa majú listinné dôkazy.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek verí, že NS SR potvrdí rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý Kováčika odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.

Veľký rozsah odvolania

Veľký rozsah odvolania nechcel komentovať. „Je potrebné rešpektovať právo na obhajobu. Obžalovaný spolu so svojimi obhajcami sa rozhodli ísť cestou kvantity. Myslím si, že do značnej miery, či už v súdnom konaní na prvom stupni, ako aj teraz v rámci odvolacieho konania, je im vychádzané v ústrety. Dosť rozsiahlo im bolo rekapitulované celé odvolanie a rovnako aj rozhodnutie prvostupňového súdu,“ skonštatoval Šúrek.

To, že Dušan Kováčik odmietol pred senátom NS SR v rámci výpovede odpovedať na jeho otázky Šúrek rešpektuje. Hovorí, že je to právo obžalovaného, ktorý sa takto rozhodol brániť.

„Nelíšilo sa to od jeho záverečnej reči, akurát to bolo obohatené o nejaké hodnotenie rozsudku,“ komentoval výpoveď. Návrh obhajoby, aby vypovedal ako svedok, označil za taktiku. Podotkol, že by to nebolo možné.

Kováčik trvá na svojej nevine

Prokurátor si chce počkať, aké dôkazy bude súd v piatok (20. 5.) vykonávať, pravdepodobne sa k nim vyjadrí v záverečnom návrhu. Šúrek zároveň potvrdil, že v prípade právoplatného rozsudku by mal Kováčik automaticky prísť o post prokurátora.

Na štvrtkovom (19. 5.) zasadnutí NS SR predseda senátu čítal a sumarizoval argumenty z odvolania, ktoré podal Dušan Kováčik proti rozsudku ŠTS. Následne vypovedal aj samotný obžalovaný.

Bývalý špeciálny prokurátor trvá na svojej nevine. Vo svojej výpovedi spochybnil objektívnosť procesu, výhrady mal aj k sudkyni ŠTS Pamele Záleskej. Hovorí o trestnom stíhaní založenom na „kajúcnikoch“. Prokurátor navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko