Na hlavný obsah

O Kováčikovi rozhoduje Najvyšší súd. Bývalý špeciálny prokurátor podal tisícstranové odvolanie

Sudca vyberá podstatné pasáže.

O Kováčikovi rozhoduje Najvyšší súd. Bývalý špeciálny prokurátor podal tisícstranové odvolanie
a Najvyššom súde (NS) SR sa začal vo štvrtok ráno 19. mája 2022 odvolací proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Foto: TASR

Na Najvyššom súde (NS) SR sa vo štvrtok (19. 5.) začal odvolací proces v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Prvostupňový súd ho v korupčnej kauze poslal vlani na jeseň za mreže na 14 rokov. Ide dokonca o vyšší trest, ako pôvodne navrhoval prokurátor.

Kováčik však vinu odmieta a verdikt chce zvrátiť. Dianie na NS SR sleduje redaktorka RTVS Nina Miková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Na Najvyšší sud prišiel vo štvrtok krátko pred začatím verejného zasadnutia v sprievode trojice obhajcov a povedal len jediné: „Bez komentára“.

Tisícstranové odvolanie

Zhruba od 9.30 h sa číta odvolanie Kováčika. Sudca už v úvode skonštatoval, že je „značne obsiahle“, má totiž približne 450 strán. S prílohami vyše dvojnásobok – má ísť o tisíc strán. Aby sudca ušetril čas, nečíta ho úplne celé, vyberá podstatne pasáže.

Kováčik v odvolaní poukazuje napríklad na porušovanie jeho práv počas súdneho procesu. Sudkyňa podľa neho nevykonala všetky obhajobou navrhované dôkazy, vrátane výsluchov údajných členov takáčovcov.

Bývalý špeciálny prokurátor tvrdí, že tuto zločineckú skupinu nepodporoval a argumentuje aj tým, že ani nemohol, lebo jej existencia nie je dokázaná. Prípad takáčovcov už je pred súdom a prebieha dokazovanie.

Neočakáva sa, že vo štvrtok zaznie aj verdikt odvolacieho súdu. Verejné zasadnutie naplánovali aj na piatok (20. 5.). Možných je viacero scenárov – Dušanovi Kováčikovi môžu trest potvrdiť, znížiť a môžu ho aj úplne oslobodiť. Prípad sa tiež môže vrátiť na opätovné prejednanie na ŠTS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál