Na hlavný obsah

Ľahne Severodoneck popolom? Zelenskyj hovorí o krvavých kúpeľoch

Experti hovoria o osude ako pri Rubižne.

Ľahne Severodoneck popolom? Zelenskyj hovorí o krvavých kúpeľoch
Na ilustračnej snímke z mája potravinová pomoc v Severodonecku. Foto: SITA/AP

Situácia na východe Ukrajiny sa zhoršuje. Tvrdé boje otriasajú najmä časťami Donecka a Luhanska. Ruským okupačným jednotkám sa podarilo preniknúť do centra Severodonecku, obsadili už tretinu mesta.

Turecko ponúka, že v Istanbule zorganizuje stretnutie Ruska, Ukrajiny a zástupcami OSN, ktoré by viedlo k vytvoreniu pozorovateľského mechanizmu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Väčšina infraštruktúry nefunguje

Hoci Severodoneck nemá ani sto rokov, stihol už zažiť dve vojny. Najskôr ho obsadili nemeckí nacisti, teraz ho chcú dostať pod kontrolu ruskí okupanti. Tentokrát sa však zdá, že v meste nezostane kameň na kameni.

Kamera agentúry Reuters zachytila zničené paneláky, prázdne ulice, z diaľky počuť dunenie výstrelov, mesto pripomína kulisy apokalyptického filmu. V Severodonecku už nefunguje 90 % kritickej infraštruktúry, nie je v ňom ani elektrina, ani voda.

Podľa expertov ho môže čakať osud neďalekého mesta Rubižne, ktoré už ľahlo celé popolom. Video dronu zachytilo trosky domov a ulice posiate krátermi.

„Ide o stratégiu ruských agresorov. Nikto tak neničil Donbas ako oni. Na osi Bachmut, Popasna, Severodoneck vytvorili okupanti, doslova, krvavé kúpele a ničia všetko živé, čo im príde do cesty,“ upozorňuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Moskva stiahla na Donbas drvivú väčšinu svojej armády, ukrajinská obrana sa snaží presilu čo najviac spomaliť.

Prímerie bez potupných podmienok

V radoch ukrajinskej armády je aj Dmytro, ešte pred niekoľkými mesiacmi bol učiteľom angličtiny, teraz je v zákope neďaleko frontovej línie v Donecku. Kapitulovať odmieta.

„Som za mierové rokovania i prímerie, ale nie za potupných podmienok,“ dodáva. Obrancom, ktorí sa vzdali ruským silám v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, medzitým hrozí trest smrti. Informoval o tom minister spravodlivosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Sestra jedného z veliteľov zase apeluje na medzinárodné inštitúcie, aby sa pokúsili zistiť, či sa k nim správajú v súlade s medzinárodným právom a Ženevskými konvenciami.

V Mariupole, ktorý bránili, zavraždili ruskí vojaci pravdepodobne oveľa viac než odhadovaných 22 000 civilistov. Najnovšie informácie hovoria o dvojnásobku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál