Na hlavný obsah

Ruské sily obsadili asi tretinu Severodonecku, hlásia separatisti

Tvrdia, že chcú zachovať infraštruktúru.

Ruské sily obsadili asi tretinu Severodonecku, hlásia separatisti
Na snímke zničené auto v meste Severodoneck na východe Ukrajiny. Foto: SITA/AP

Ruské sily obsadili asi tretinu východoukrajinského mesta Severodoneck. Postupujú tak pomalšie, ako pôvodne predpokladali. Agentúre TASS to povedal líder neuznanej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Leonid Pasečnik.

O Severodoneck sa zvádzajú tuhé boje. Ruskí vojaci v pondelok (30. 5.) prenikli na severovýchodný a juhovýchodný okraj mesta, ktoré malo pred vojnou vyše 100 000 obyvateľov.

„Môžeme povedať, že tretina Severodonecka je už pod našou kontrolou,“ uviedol Pasečnik. „Chceme ale zachovať infraštruktúru,“ dodal. Ďalší postup ruských jednotiek podľa TASS komplikujú areály niekoľkých veľkých chemických tovární.

Podľa starostu mesta Oleksandra Strjuka zničili ruské delostrelecké útoky kritickú infraštruktúru a 90 % budov. Hovorí, že od začiatku vojny v tomto meste zomrelo zhruba 1 500 civilistov.

„Situácia na Donbase je ďalej nanajvýš ťažká. Ruská armáda sa pokúša zabezpečiť si v určitých oblastiach zdrvujúcu prevahu a zvyšuje tlak na našich obrancov. Severodonieck, Lysyčansk, Bachmut, Avdijivka, Kurachove, Slovjansk a niekoľko ďalších sídiel sú v tomto smere ďalej kľúčovými cieľmi okupantov,“ povedal v nočnom videoprejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet