Na hlavný obsah

Podľa Sulíka nie je pravda, že vetovali daňový bonus pre deti

SaS však s návrhom nesúhlasí.

Podľa Sulíka nie je pravda, že vetovali daňový bonus pre deti
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR/AP

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) nie je pravda, že vetovali daňový bonus pre deti. Reagoval tak na vyjadrenie ministerky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí). „Nikdy sme nepovedali, že daňový bonus budeme vetovať,” povedal Sulík.

„Pani Remišová povedala, že sme vetovali daňový bonus pre deti. Toto nie je pravda, s ministerkou som si to vydiskutoval. Daňový bonus na dieťa má stáť 550 miliónov eur, má to byt kryté z peňazí, ktoré sa zoberú obciam. Nesúhlasíme s tým, ale nevetujeme to. My za to však ruku nedvihneme,“ vysvetlil Sulík.

„Daňový bonus je nastavený nešťastne. Chudobným zoberie a bohatým dá. Toto nie je politika, ktorú chcem realizovať,“ dodal.

Sulík zopakoval, že vetovať budú vyššie dane. „Chcem oceniť koaličných partnerov, obzvlášť Igora Matoviča, že to budú rešpektovať.“

Vie si však predstaviť diskusiu, ak sa prijme ústavný zákon o daňovej brzde. „Alebo ak sa výnos z dane použije na zníženie inej dane. Takýto návrh nie je na stole, preto uplatňujeme právo veta.“

Situácia s dodávkami plynu je stabilná

Sulík potvrdil, že jeden z dvoch bodov, ktorými preteká ruský plyn cez Ukrajinu, odstavili. Nemalo by to však ohroziť dodávky plynu na Slovensko.

„Nemáme náznaky, že by malo dôjsť k problémom s dodávkami plynu. Pri rope je situácia podobná,“ povedal.

Šéf rezortu hospodárstva priblížil, že hoci dodávky ruského plynu z Ukrajiny cez Veľké Kapušany oproti minulému týždňu mierne klesli z približne 90 000 m³ na aktuálnych 67 000 m³, ide o množstvo, ktoré niekoľkonásobne prekračuje potreby Slovenska.

Ako tvrdí, výrazne sa zvýšili množstvá plynu, ktoré sú vtláčané do zásobníkov.

Obavy o dodávky ruského zemného plynu sa zvýšili potom, čo Ukrajina zastavila tok cez stanicu Sochranovka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko