Na hlavný obsah

Matovič predstavil aktualizovanú pomoc rodinám

Verí, že jeho návrh získa podporu v parlamente.

Matovič predstavil aktualizovanú pomoc rodinám
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie na tému Pomoc rodinám. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) predstavil na pondelkovej (16. 5.) tlačovej besede aktualizovanú podobu pomoci rodinám.

Verí, že jeho návrh na pomoc slovenským rodinám získa v parlamente nadpolovičnú väčšinu. Podľa neho zavedenie vyššieho daňového bonusu neberie peniaze mestám a obciam.

Zvýšia prídavky aj daňový bonus

Prídavky na deti by sa mali zvýšiť od júla tohto roka z 25,88 eur na 30 eur. Od januára 2023 na 50 eur. Zvýšia aj daňový bonus na nezaopatrené deti.

Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eur, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eur a na deti nad 15 rokov 23,57 eur.

Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur.

Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur.

Od začiatku budúceho roka chce tiež vláda zaviesť príspevok na služby deťom v sume 50 eur na dieťa.

Zmiernia podmienky nároku na daňový bonus

Rezort financií tiež plánuje zmierniť podmienky nároku na daňový bonus na dieťa. V súčasnosti majú na tieto daňové úľavy nárok tí rodičia, ktorí za rok zarobia aspoň polovicu ročnej minimálnej mzdy.

Po novom by mali mať rodičia podľa Matoviča nárok na daňový bonus na dieťa od prvého zarobeného eura. Výška daňového bonusu by sa však podľa ministra financií mala naviazať na sumu hrubej mzdy zamestnanca, aby sa zabránilo prípadným podvodom.

Strana SaS tvrdí, že daňový bonus na dieťa bude znamenať menej peňazí pre chudobných a viac pre bohatých. Toto opatrenie podľa Sulíka nie je sociálne a ani prospešné, za to je extrémne drahé, pričom účet dostanú obce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko