Na hlavný obsah

Spoločná budúcnosť Hegera a Matoviča? Politológ porovnal spôsoby ich vládnutia

Tvrdí, že medzi nimi začínajú byť rozdiely.

Nie vždy platí, že premiér na čele krajiny je zároveň aj šéfom najsilnejšej vládnej strany. Napríklad v minulosti viedli slovenskú vládu Iveta Radičová či Peter Pellegrini.

V rovnakej situácii je akturálne premiér Eduard Heger (OĽANO). Jeho stranícky šéf Igor Matovič (OĽANO) je vo vláde jeho podriadeným. Politológ porovnal spôsoby ich vládnutia.

Permanentne napäté vzťahy vo vládnej koalícii a pandémia ochorenia COVID-19 zamávali dôveryhodnosťou politikov. Chyby naprávali rošádami v rámci vlády, ktoré vyvrcholili až výmenou premiéra. Igor Matovič si kreslo vymenil s ministrom financií Eduardom Hegerom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ten vzťah od začiatku pôsobil ako vzťah niekoho, kto rozhoduje a niekoho, kto skôr hovorí alebo prezentuje tieto rozhodnutia,“ uviedol politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

„Tie percentá hnutia OLANO sú stále tie, ktoré sú percentami Igora Matoviča,“ dodal politológ z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Marián Bušša.

Politológ tvrdí, že medzi predsedom vlády a lídrom stále najsilnejšej parlamentnej strany začínajú byť badateľné rozdiely.

Hegerova popularita rastie

„Môže to naznačovať, že ten vzťah smeruje k tomu, čoho sme boli svedkami v prípade dvojice Iveta Radičová a Mikuláš Dzurinda alebo Peter Pellegrini a Robert Fico,“ povedal Lenč.

Deľba moci medzi premiéra a šéfa strany v minulosti úspešná nebola. SDKÚ-DS je históriou a u sociálnych demokratov došlo k prvému vážnemu štiepeniu po 20 rokoch. Dialo sa to s rastúcou premiérskou popularitou.

„Dôveryhodnosť Igora Matoviča ako ministra financií sa pohybuje nad úrovňou len 10%, trvale len nejakých 11 – 13%. Dôveryhodnosť Eduarda Hegera mierne v čase rástla,“ pripomenul sociológ a riaditeľ agentúry Martin Slosiarik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko