Na hlavný obsah

Mnohí seniori váhajú, na čo minú peniaze. Analytici varujú, že ceny budú stúpať

Potraviny zdraželi približne o 14 percent.

Pri nákupoch si občania musia čoraz viac uťahovať opasky. Výrazné zdražovanie núti ľudí uvažovať nad tým, aké ceny ich peňaženky ešte zvládnu. Mnohí seniori váhajú, či peniaze minú na potraviny, alebo na lieky. Analytici upozorňujú, že ceny budú ešte vyššie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za základné potraviny ako chlieb, maslo, mlieko, olej, vajcia a múku teraz občania zaplatia 12 eur a 16 centov. Vlani v apríli stál rovnaký nákup približne 10 eur.

Potraviny zdraželi o 14 percent

Podľa údajov štatistického úradu zdraželi všetky potraviny v priemere o 14 %. Najviac margarín, obilniny, pečivo a rastlinné oleje.

„K takémuto výraznému rastu cien potravín prispieva predovšetkým rast cien agrokomodít a potravín na svetovom trhu. Taktiež drahé energie a drahá ropa, ktoré zvyšujú prepravné náklady,“ vysvetľuje Jana Glasová, analytička 365.banky.

Jednou z najviac ohrozených skupín zdražovaním sú dôchodcovia. Tí sú podľa Valérie Pokornej po nekonečnom zdražovaní na dne finančných rezerv.

„Doteraz veľmi ťažko zvládali túto situáciu. Dá sa povedať, že riešia to, či si kúpia potraviny, alebo lieky. Nemôžu si kúpiť ovocie, zeleninu a drahšie mäso. Kupujú si len vyslovene potraviny pretože na ostatné a na niečo kvalitné už nemajú finančné prostriedky,“ hovorí Pokorná.

Drahšie potraviny či energie spôsobili aj vyššie ceny v reštauráciách či hoteloch. Podľa analytičky Evy Sadovskej stál priemerný rodinný obed v minulom roku približne 50 eur.

Teraz je jeho cena okolo 56 eur. Ľudia si však podľa analytičky obedy v reštauráciách doprajú aj napriek vyšším cenám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko