Na hlavný obsah

Na Slovensko naďalej prúdi plyn z Ruska, cena plynu v EÚ klesla

Obchodníci zvažujú aj pokles ruských tokov cez Ukrajinu.

Na Slovensko naďalej prúdi plyn z Ruska, cena plynu v EÚ klesla
Na snímke kompresorová stanica plynovodu. Foto: TASR

Na Slovensko naďalej prúdi plyn z Ruska cez Ukrajinu, a to v plánovaných objemoch. Potvrdil to slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream. „Naďalej prepravujeme plyn v súlade s požiadavkami našich zákazníkov,“ uviedol hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Podľa údajov zverejnených spoločnosťou Eustream, cez Veľké Kapušany by malo na Slovensko v stredu (11. 5.) prísť takmer 68 miliónov metrov kubických plynu. Z Českej republiky cez Lanžhot necelých 31 miliónov kubíkov plynu.

GTS odstaví tretinu zemného plynu z Ruska

Počas májových dní prepravil Eustream cez Veľké Kapušany denne od 93 do 68 miliónov kubíkov plynu. Cez Lanžhot od milióna do 31 miliónov kubíkov plynu.

Ukrajinský prevádzkovateľ prepravy plynu GTS tvrdí, že odstaví približne tretinu zemného plynu z Ruska prepravovaného ďalej do Európy. Spôsobili to pokračujúce boje na viacerých miestach východnej Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej oblasti ovládanej Ruskom.

Prevádzkovateľ prepravy plynu uviedol, že týmto rozhodnutím zastaví približne 32,6 milióna metrov kubických plynu denne, pričom vzniknutú situáciu odôvodnil „vyššou mocou“.

Ceny plynu sa kolíšu

Európa sa snaží nájsť alternatívy pre dodávky paliva z Ruska vrátane dovozu veľkého množstva skvapalneného zemného plynu (LNG). Dopyt po palive sa čiastočne zmiernil vďaka teplejšiemu počasiu, keďže sa blíži leto.

Európski kupci však čelia požiadavke Ruska, aby za dodávky plynu platili v rubľoch, pričom termín splatnosti sa blíži.

Ceny zemného plynu v Európe v stredu kolíšu, pretože obchodníci zvažujú na jednej strane pokles ruských tokov cez Ukrajinu a na strane druhej teplejšie počasie a dovoz LNG.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze v Amsterdame v stredu zmazal predchádzajúci zisk a jeho cena do 9.29 h miestneho času klesla o 1,4 % na 97,40 eura za megawatthodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko