Na hlavný obsah

Otvorenie rubľového účtu? Postup je predmetom rokovaní členských štátov EÚ

Reagovali tak ministerstvo hospodárstva aj SPP.

Otvorenie rubľového účtu? Postup je predmetom rokovaní členských štátov EÚ
Ilustračná snímka - Slovenský plynárenský priemysel a jeho logo na vlajke. Foto: TASR

Denník The Financial Times (FT) priniesol počas týždňa informáciu, podľa ktorej si plánujú viacerí európski distribútori plynu otvoriť rubľový účet v ruskej Gazprombank. Cieľom má byť uspokojenie ruskej požiadavky na platby za plyn práve v rubľoch.

Maďari hovoria o pristúpení, EÚ o porušení sankcií

Medzi tieto krajiny zaradil FT aj Slovensko. Spomína tiež nemeckých, rakúskych a maďarských distribútorov. Maďarsko už ohlásilo, že pristúpilo na ruské platobné podmienky.

„Z Ruska pochádza 85 percent našich dodávok plynu a 65 percent našich dodávok ropy. Prečo? Lebo to určuje infraštruktúra. Nie je to zábava, my sme si túto situáciu nevybrali,“ poznamenal pre CNN šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Európskej únie pre Reuters povedal, že len samotné otvorenie rubľového bankového účtu v Gazprombank môže znamenať porušenie sankcií, ktoré EÚ uvalila na Rusko. Dodal, že nevie o žiadnej európskej plynárenskej spoločnosti, ktorá by tak urobila.

MH SR: Slovensko má časový priestor

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR na otázku, či si krajina plánuje otvoriť, prípadne už otvorila rubľový účet, reagovalo pripomienkou, že Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má k dnešnému dňu všetky záväzky voči ruskej spoločnosti Gazprom riadne uhradené.

Dodalo, že platba za marcovú faktúru prebehla podľa platnej zmluvy v eurách. Ďalšia platba sa uskutoční v druhej polovici mája. „Slovensko je preto v tejto chvíli v komfortnej situácii. Má vytvorený dostatočný časový priestor na ďalšie rozhodovanie. Otázky ďalšieho postupu sú predmetom rokovaní aj s ostatnými členskými krajinami,“ uviedol rezort pre web Správy RTVS.

SPP zase uviedol, že vždy postupoval a postupuje podľa podmienok v platných obchodných zmluvách. „Akúkoľvek navrhovanú zmenu bude SPP analyzovať z hľadiska vplyvu na spoločné zmluvné vzťahy,“ poznamenali plynári.

Rovnako ako ministerstvo hospodárstva SPP tvrdí, že otázky spojené s ďalším postupom sú predmetom diskusie na úrovni EÚ a jej členov. „Spoločnosť bude postupovať v súlade so spoločne dohodnutým postupom,“ dodal pre Správy RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika