Na hlavný obsah

Ukrajina od stredy zastaví tranzit plynu do Európy cez jednu zo staníc

Dôvodom sú aktivity ruských síl na Donbase.

Ukrajina od stredy zastaví tranzit plynu do Európy cez jednu zo staníc
Na archívnej snímke pracovník ovláda ventil na plynovej stanici na západe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území od stredy (11. 5.) zastaví. Konkrétne ide o stanicu Sochranovka. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka. Informujú o tom agentúry Reuters a Bloomberg.  

GTSOU na svojej stránke informoval, že od 11. mája 7.00 h už nebude zabezpečovať tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka. Firma dodala, že už skôr upozorňovala Rusko, že aktivity okupačných síl v Luhanskom regióne môžu narušiť transport približne tretiny plynu smerujúceho cez územie Ukrajiny do Európy.

„Spoločnosť opakovane informovala Gazprom o hrozbách, ktoré pre tranzit plynu predstavujú aktivity okupačných síl. Vyzvala tiež na ukončenie zásahov do činnosti zariadení. Tieto výzvy však nevypočuli,“ dodala ukrajinská firma.

Sochranovka zabezpečuje takmer tretinu z celkového tranzitu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy. Podľa GTSOU by sa objem plynu, určený pre Sochranovku, mohol dočasne presmerovať do stanice Sudža. To by zabezpečilo naplnenie európskych kontraktov.

Cez Sudžu, ktorá je pod kontrolou Ukrajincov, prechádza väčšina z objemu plynu transportovaného z Ruska do Európy cez Ukrajinu.

Gazprom však podľa Reuters uviedol, že „technologicky nie je možné“ presunúť celý objem plynu na stanicu Sudža, ako navrhol GTSOU. V utorok (10. 5.) cez Sochranovku smerovalo do Európy zhruba 27 % ruského plynu a zvyšok cez stanicu Sudža.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet