Na hlavný obsah

Na vyšších platoch pre učiteľov zatiaľ nie je dohoda, odborári žiadajú aspoň 10 %

Učitelia chystajú štrajk.

Na vyšších platoch pre učiteľov zatiaľ nie je dohoda, odborári žiadajú aspoň 10 %
Na ilustračnej snímke učiteľka v škole. Foto: RTVS

Istota zvýšenia platov učiteľom sa stále nečrtá. Premiér Eduard Heger (OĽANO) však skonštatoval, že finančne si prilepšia tí pedagógovia, ktorí sú rodičia a poberajú daňový bonus.

Odvoláva sa na protiinflačný balíček, ktorý má pomôcť rodinám s deťmi v boji so zdražovaním. Zamestnanci školstva sú podľa odborárov rukojemníkmi tejto vlády. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Nagyová.

Zvyšovanie platov učiteľov o tri percentá, ktoré v tomto roku garantuje pedagógom štát, považujú školskí odborári za nedostatočné. Dôvodom je najmä zdražovanie energií či potravín.

Žiadajú, aby mzdy pedagógov narástli aspoň o 10 percent. Znamenalo by to ročne zo štátnej kasy 180 miliónov eur. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) sa už dlhodobo naťahujú, kde ich vziať.

„180 miliónov eur – ja neviem, kde ich máme nájsť. Toto musí vedieť minister financií. Veď toto je potom historicky prvý minister financií, ktorý sa pýta mňa, že kde má nájsť peniaze. Ja úprimne hovorím, že neviem,“ povedal Gröhling.

Riešenie neponúka ani premiér. „Zvýšenie platov učiteľov sa udeje v skupine učiteľov, ktorí sú rodičia, pretože aj tí budú poberatelia zvýšeného daňového bonusu,“ povedal v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ministri v štrajku

Platy sa totiž podľa predsedu vlády zvýšia učiteľom aj vďaka prorodinnému balíku opatrení. Čo znamená, že zatiaľ sa plošné zvyšovanie miezd nekoná, a preto školskí odborári plánujú v najbližšom čase štrajk.

Na ňom sa chcú paradoxne zúčastniť aj Gröhling a Matovič. Nielen premiér, ale aj šéf odborov Pavel Ondek to považujú za absurdné.

„Ja som to vnímal dosť rozpačito. Trošku som to aj odľahčil, keď som povedal, že máme o čelo sprievodu postarané. Ale toto nemá obdobu, toto sa nerobí. Pokiaľ jeden aj druhý minister chcú ísť protestovať, tak proti komu? Sami proti sebe? Keď my od nich žiadame peniaze?,“ pýta sa Ondek.

Podkopávanie statusu učiteľa vládou, môže mať podľa Viktora Križa zo Slovenskej komory učiteľov o niekoľko rokov ďalekosiahle následky.

„Máme poslednú šancu zachrániť učiteľské povolanie v týchto chvíľach. Učitelia masívne odchádzajú a naša vláda robí všetko pre to, aby odišli a nikdy sa nevrátili,“ dodal Križo.

Analytik INESS Robert Chovanculiak dodal, že návrh síce mieri na niektoré skupiny učiteľov, ale nepomáha tým, ktorí to najviac potrebujú, napríklad bezdetným rodinám učiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál