Na hlavný obsah

Šipoš: Najprv musíme pomôcť rodinám s deťmi, potom môžeme pomáhať iným

Eštok obvinil vládu, že nijako nepomáha občanom.

Poslanci (vľavo) Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) a Michal Šipoš (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.
Poslanci (vľavo) Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) a Michal Šipoš (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 v nedeľu (22. 5.) povedal, že sa nedá pomôcť všetkým ľuďom naraz. Podľa neho najviac potrebujú pomoc rodiny s deťmi.

Poslanec tým odkazoval na balík protiinflačnej pomoci, ktorá zahŕňa, napríklad, zvýšenie príspevku na dieťa či daňového bonusu a má pomôcť ľuďom vyrovnať sa s infláciou a zdražovaním.

Návrh balíka protiinflačných opatrení je aktuálne v parlamente a poslanci o ňom budú rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Šipoš zároveň podotkol, že po tom, ako sa pomôže rodinám s deťmi, má koalícia v pláne pomáhať aj učiteľom či zdravotným sestrám. OĽANO údajne navrhlo zvýšenie spotrebnej dane z hazardu a alkoholu, aby našlo zdroje na zvyšovanie platov. SaS to vraj však odmietla.

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD obvinil vládu, že za posledných 9 mesiacov občanom Slovenska nijako nepomohla, na čo Šipoš reagoval, že klame a prezentoval zoznam krokov, ktoré urobili na pomoc ľuďom.

Zoznam opatrení Michala Šipoša, ktoré vláda prijala na pomoc ľuďom.
Zoznam opatrení Michala Šipoša, ktoré vláda prijala na pomoc ľuďom.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Eštok tiež kritizoval, že vláda ide pomáhať ľuďom jednorazovým navýšením príspevku na dieťa o 75 eur a rodina má z toho vyžiť celý rok. Celý návrh opatrení označil za ďalší „bláznivý nápad“ ministra financií Igora Mtoviča (OĽANO).

Financovanie opatrení

Na otázku, odkiaľ chce koalícia vziať financie na tento balík opatrení, Šipoš povedal, že najväčšia časť bude z rozpočtov samospráv. Upozornil však, že príspevky od štátu budú dostávať aj naďalej, len v menších sumách.

Eštok zdôraznil, že v súvislosti s infláciou stúpajú výdavky aj samosprávam, nielen rodinám, a že odobrané zdroje im budú chýbať. „Mňa to uráža a uráža to aj celé Združenie miest a obcí Slovenska,“ dodal.

Vláda chce nájsť peniaze aj prostredníctvom zdanenia mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. SaS toto opatrenie vetuje. Strana sa obáva, že Slovnaft v reakcii na prijaté kroky zvýši ceny pohonných látok. Šipoš povedal, že v takom prípade vláda pristúpi k cenovej regulácii a zastropuje ceny palív.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko