Na hlavný obsah

Premiér: Platy sa zvýšia tým učiteľom, ktorí sú rodičmi

Obhajoval skrátené legislatívne konanie.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné diaógy.
Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné diaógy.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že zvyšovanie platov učiteľov sa udeje v skupine tých, ktorí sú zároveň rodičmi. Odkázal pri tom na protiinflačný balíček, ktorý má pomôcť rodinám s deťmi v boji so zdražovaním.

Ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) odkázal, že ak má v záujme zvyšovať platy učiteľov plošne, mal nájsť na to zdroje a prísť s konkrétnym návrhom. „Minister musí byť schopný sa do toho oprieť. Je to aj o asertivite ministra školstva a jeho strany,“ vysvetlil.

Zároveň zdôraznil, že ak sú vyššie platy učiteľov prioritou SaS, tak by očakával aj zapojenie samotného predsedu strany a ministra hospodárstva Richard Sulíka.

V reakcii na vyhlásenia ministra školstva a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), že sa plánujú zúčastniť chystaného štrajku učiteľov, uviedol, že je to komické.

Šéf kabinetu zároveň zdôraznil, že pri výjazdoch do regiónov sa stretáva najmä so zástupcami školstva a zdravotníctva, pretože ide o dva najzanedbanejšie rezorty na Slovensku.

Protiinflačný balíček

Premiér kritizoval opäť aj koaličnú SaS, ktorá nepodporuje súčasný návrh opatrení pre boj s infláciou. Návrh, ktorý minulý týždeň predstavila SaS, nepovažuje za sofistikovaný.

Počas rokovaní koaličnej rady o návrhoch proti zdražovaniu bola SaS podľa Hegera málo aktívna, neprinášala vlastné návrhy, iba hovorila, že nepodporí tie, o ktorých rokovali.

„Na koaličných radách sme rokovali, aký balík ideme ako koalícia schváliť. Tam mi chýbala aktívna účasť strany SaS,“ priblížil predseda vlády.

Premiér Heger v diskusii tiež obhajoval, prečo vláda odobrila schvaľovanie protiinflačného balíčka v skrátenom legislatívnom konaní. Ak by opatrenia prešli štandardným pripomienkovým konaním, tak by sa ľudia dostali k peniazom niekedy v októbri/novembri. To je podľa neho neskoro, keďže inflácia a zvyšovanie cien už prebieha.

O pomoci rodinám, o ktorej sa rokuje v parlamente, povedal, že z historického hľadiska ide o bezprecedentnú pomoc. Vyjadril presvedčenie, že každá rodina s deťmi si po prijatí návrhov finančne prilepší.

Na najbližšom rokovaní koaličnej rady sa majú zaoberať návrhmi SaS aj k dani z ruskej ropy. Sulík podľa Hegera pripustil, že nebudú vetovať Matovičov návrh, ak sa znížia dane v iných oblastiach. Napríklad, ak sa zníži DPH na benzín a naftu alebo koncesionárske poplatky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko