Na hlavný obsah

NATO posilní svoju prítomnosť v Baltskom mori, ak Švédsko požiada o vstup

Povedal generálny tajomník Aliancie.

NATO posilní svoju prítomnosť v Baltskom mori, ak Švédsko požiada o vstup
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Ak Švédsko požiada o prijatie do Severoatlantickej aliancie, môže sa spoľahnúť na to, že NATO zvýši svoju prítomnosť v okolí švédskych hraníc a tiež v Baltskom mori.

V rozhovore pre švédsku rozhlasovú stanicu SVT, ktorý zverejnili vo štvrtok (5. 5.), to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala agentúra DPA.

Stoltenberg povedal, že je presvedčený, že pre Švédsko sa v prechodnej dobe od požiadania o vstup do NATO a získaním členstva určite nájdu riešenia v súvislosti s bezpečnostnými zárukami.

Zdôraznil, že akonáhle Štokholm podá žiadosť a začne sa prístupový proces, Aliancia sa silno politicky zaviaže byť garantom jeho bezpečnosti.

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v stredu (4. 5.) uviedla, že Spojené štáty dali Švédsku bezpečnostné prísľuby na prechodné obdobie, avšak poznamenala, že „nešlo o konkrétne bezpečnostné záruky“.

Obdobie, počas ktorého by Aliancia prípadnú žiadosť Švédska o členstvo posudzovala, by mohlo trvať aj rok.

Prehodnotenie neutrality

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila, že Švédsko a susedné Fínsko vedú intenzívne diskusie o možnom vstupe do NATO. Obe krajiny sú síce blízkymi partnermi Aliancie, avšak členmi nie sú.

Vojna na Ukrajine vyvolala obrat vo verejnej a politickej mienke v súvislosti s dlhodobou vojenskou neutralitou vo Fínsku aj Švédsku. Svoje rozhodnutie vo veci prípadného požiadania o členstvo v NATO majú ohlásiť v priebehu mája.

Moskva obe severské krajiny varovala pred „vážnymi následkami“ v prípade vstupu do NATO. Pohrozila, že v ruskej enkláve Kaliningrad, ležiacej na pobreží Baltského mora medzi Poľskom a Litvou, by mohla nasadiť jadrové zbrane a hypersonické rakety.

Rusko v stredu oznámilo, že jeho armáda nacvičovala v Kaliningrade simulovaný útok raketovými strelami, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet