Na hlavný obsah

Fínsko takmer určite požiada o členstvo v NATO, tvrdí švédska ministerka

Rozhodnutie by malo oznámiť 12. mája.

Fínsko takmer určite požiada o členstvo v NATO, tvrdí švédska ministerka
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/ABACA

Fínsko takmer určite požiada o vstup do Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu (1. 5.) vyhlásila švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová.

Aj Švédsko po ruskej invázii na Ukrajinu členstvo v NATO zvažuje. Agentúra Reuters s odvolaním sa na fínsku tlač v pondelok (2. 5.) napísala, že Fínsko by svoje rozhodnutie o členstve v Aliancii malo oznámiť 12. mája.

„Viac-menej vieme, že (Fínsko) o členstvo v Severoatlantickej aliancii požiada. To mení rovnováhu. Ak by totiž požiadala len jedna krajina, je jasné, že by napätie vzrástlo,“ povedala v nedeľu švédskej verejnoprávnej televízii SVT šéfka diplomacie Lindeová.

Švédsko, ktoré na rozdiel od Fínska nemá s Ruskom spoločnú hranicu, sa podľa analytikov stavia k možnému vstupu do NATO zdráhavejšie.

Fínsky prezident Sauli Niinistö podľa denníka v ten deň najprv oznámi, že on sám so vstupom do NATO súhlasí, následne by žiadosť o členstvo mali schváliť parlamentné skupiny. Rozhodnutie majú potom potvrdiť na schôdzke prezidenta s kľúčovými vládnymi ministrami.

Fínsko zdieľa s Ruskom 1 300 kilometrov dlho hranicu a má z minulého storočia skúsenosti so sovietskou inváziou. Rusko varovalo, že ak Fínsko a Švédsko vstúpia do NATO, rozmiestnia vo svojej pobaltskej enkláve Kaliningrade jadrové a hypersonické zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet