Na hlavný obsah

Vyššie ceny pohonných látok? Analytik vysvetľuje, čo môže priniesť ropná daň

Na vhodné opatrenie potrebujeme relevantné dáta, tvrdí.

Vyššie ceny pohonných látok? Analytik vysvetľuje, čo môže priniesť ropná daň
Na ilustračnej snímke rafinéria Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR

Nová ropná daň, ktorú v stredu (18. 5.) schválila vláda na návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), by sa mohla premietnuť do vyšších cien benzínu. Myslí si to analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

„Každá spoločnosť sa snaží preniesť svoje náklady na spotrebiteľov. Inak to pravdepodobne nebude ani v prípade dane z ruskej ropy, ktorá zaťaží Slovnaft,“ uviedol Badida pre portál Správy RTVS.

Vhodné opatrenie?

Proti novej dani vystupovala už po ohlásení tohto zámeru strana SaS. Minister hospodárstva a šéf liberálov Richard Sulík v stredu pred rokovaním vlády uviedol, že ministri za SaS ju nepodporia, a tak sa aj stalo.

„Ministri za SaS boli proti zavedeniu dane z ropy, lebo sme presvedčení, že to povedie k vyšším cenám na benzínových čerpadlách,“ povedal po rokovaní kabinetu.

Matovič avizoval, že ak sa daň nepodarí presadiť, na stole je aj regulovanie cien palív. Analytik Badida na otázku, či je táto daň vhodným opatrením a či by nebolo vhodnejšie zastropovanie cien pohonných látok, odpovedal, že nie sú k dispozícii relevantné dáta, ktoré by to vedeli ukázať.

„Pochopiteľne, Slovnaft aktuálne ťaží z nákupu ruskej ropy so zľavou, no na prijatie vhodného opatrenia by sme potrebovali poznať relevantné dáta. Dnes totiž nevieme presne povedať, akú časť zľavy prenáša Slovnaft do cien pohonných látok a aká predstavuje jeho zisk,“ poznamenal.

Badida rovnako v rámci možných opatrení uviedol, že by dávalo zmysel zvážiť to, či „zisk z nákupu ruskej ropy nevyužiť na investície potrebné k prechodu na iný typ ropy.“

Viskupič: Ideme robiť niečo, čo nedáva zmysel

Šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS) pre Ráiožurnál na Rádiu Slovensko uviedol, že nové dáta ukazujú, že opatrenie nič neprinesie.

„Včera sa hovorilo o príjmoch 300 miliónov eur, dnes z analýzy IFP (Inštitút finančnej politiky) vyšlo, že pre tento rok by to malo byť cca 50 miliónov, pre budúci rok asi 25 miliónov a pre rok 2024 asi 23 miliónov. Ak to má byť takto, tak ideme robiť niečo, čo nedáva vôbec zmysel,“ vysvetlil Viskupič.

Zopakoval, že strana je proti vyššiemu zdaneniu spoločnosti Slovnaft. „Ak prejde v prvom čítaní vyššia daň na ruskú ropu, predstavíme našim koaličným partnerom naše návrhy na zníženie iných daní,“ tvrdí.

Ak tieto návrhy liberálom neprejdú, vyššie zdanenie ruskej ropy chcú vetovať. Ako doplnil šéf SaS Richard Sulík, medzi návrhmi na zníženie iných daní môže byť návrh na zníženie DPH. Rovnako napríklad aj spotrebnej dane na benzín a naftu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika