Na hlavný obsah

Vláda schválila zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy

Návrh zákona predložil Igor Matovič.

Vláda schválila zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy
Na snímke benzínová čerpacia stanica Slovnaft. Foto: TASR

Rafinéria Slovnaft by mala platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Vyplýva to z materiálu Návrh zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou. Ten v stredu (18. 5.) schválila vláda.

Kabinet tiež odobril to, že zákon o tejto dani bude parlament schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť zákona by mala byť od 1. júna 2022.

Ministerstvo financií navrhlo spomínanú daň v súvislosti s vyššou zľavou, za ktorú sa ruská ropa predáva oproti severomorskej rope Brent. Táto zľava podľa dostupných informácií narástla po ruskej invázii na Ukrajinu a v súvislosti s úvahami na zavedenie embarga na dovoz ropy z Ruska do EÚ.

Sadzba novej dane bude podľa predlohy 30 %. Počítať sa bude z rozdielu medzi cenou ropy Brent a ruskou ropou, zníženého o päť dolárov. Osobitnú daň plánuje Slovensko uplatňovať najneskôr do konca roku 2024.

Jej výber sa však môže skončiť aj skôr, a to v závislosti od vývoja cenového rozdielu medzi ruskou ropou a surovinou Brent. Jej cena sa v stredu pohybovala na úrovni 111,93 amerických dolárov za barel.

Predmet sporu

Koaličná SaS pred rokovaním vlády uviedla, že bude vetovať zvyšovanie daní a zavádzanie nových vrátane tejto. „Ak sa zavedie takáto daň, zaplatia to ľudia cez vyššie ceny benzínu,“ skonštatoval šéf liberálov Richard Sulík. Slovnaft sa podľa neho vyjadril, že bude postupovať podľa trhových princípov.

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) bude na základe džentlmenskej dohody garantovať Slovnaft rovnakú cenovú politiku ako doteraz. „Ak to nedodržia, spustíme cenovú reguláciu, ktorú Sulík vetovať nemôže. V duchu, ako je to v Maďarsku,“ skonštatoval.

Dodal, že SaS „kope za maďarských oligarchov“ a prístup Sulíka hraničí s vlastizradou. Ešte v utorok (17. 5.) vyhlásil, že nová daň by mala do štátneho rozpočtu priniesť ročne asi 280 až 290 miliónov eur. Minister hospodárstva tieto obvinenia odmietol s tým, že ako Matovič bude pokračovať v týchto výrokoch, Sulík „má aj iné možnosti, ako sa k tomu postaví.“

Slová Sulíka potvrdil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko aj Slovnaft. Podľa spoločnosti k žiadnej džentlmenskej dohode nedošlo. Hovorca spoločnosti Anton Molnár pripomína, že rafinéria ani žiadne podobné dohody nemôže uzatvárať, keďže by ich mohol prešetrovať protimonopolný úrad.

SaS si napokon na vláde právo veta neuplatnila. „Ak právo veta uplatníme v parlamente, kam tento návrh smeruje, ostatní koaliční partneri to budú rešpektovať,“ povedal po stredajšom rokovaní Sulík. Rešpektovanie veta SaS pri tomto návrhu podľa neho prisľúbili všetci koaliční partneri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko