Na hlavný obsah

Polícia urobila zlé rozhodnutie, pripustilo jej vedenie po streľbe v škole v Texase

Niektoré deti opakovane volali na tiesňovú linku.

Polícia urobila zlé rozhodnutie, pripustilo jej vedenie po streľbe v škole v Texase
Na snímke 11-ročná Stormy Floresová sedí s plagátom, na ktorom sú napísané mená obetí streľby na základnej škole Robb Elementary School.

Vedenie texaskej polície v piatok (27. 5.), po troch dňoch silnejúcej kritiky, pripustilo, že policajti urobili zlé rozhodnutie. Príliš dlho váhali so zásahom proti strelcovi na základnej škole v meste Uvalde, ktorý v jednej z učební zastrelil 19 detí a dve učiteľky.

Takmer 20 policajtov stálo viac ako trištvrte hodiny pred dverami učebne, v ktorej sa strelec zamkol, a čakali na príchod zásahovej jednotky pohraničnej stráže. Až potom ňvnikli dovnútra a zastrelili páchateľov. Veliteľ zásahu sa podľa šéfa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť Stevena McCrawa domnieval, že deti v učebni nie sú v ohrození.

„V tej chvíli si myslel, že deťom už nič nehrozí a že sa podozrivý zabarikádoval a (policajti) majú čas sa preskupiť,“ povedal McCraw o veliteľovi zásahu. „Samozrejme, nebolo to správne rozhodnutie. Bolo to zlé rozhodnutie,“ dodal.

Podľa McCrawa sa z učebne ozvala streľba krátko po tom, ako do nej 18-ročný strelec Salvador Ramos vstúpil s poloautomatickou puškou v ruke. V nasledujúcich 48 minútach sa však streľba ozývala len „sporadicky“.

Zasahujúci policajti si nakoniec po príchode posíl odomkli dvere od učebne univerzálnym kľúčom, ktorý získali od údržbára, a Ramosa zastrelili.

Neskorý zásah aj po telefonáte

Niektoré deti v učebni pritom počas útoku opakovane volali na tiesňovú linku, povedal Mccraw. Jedna z volajúcich najprv povedala, že je okolo nej niekoľko mŕtvych. V ďalšom telefonáte potom informovala, že osem alebo deväť detí je stále nažive.

Polícia ani potom nezasiahla ďalších asi 35 minút. McCraw nespresnil, či niektoré z týchto detí nakoniec zomreli. V neskorších telefonátoch je pritom počuť cez telefón tiež streľbu. Jedna zo žiačok potom volala na tiesňovú linku znova a prosila, aby policajti vtrhli dovnútra, keďže ich počula za dverami.

Na otázku, čo by McCraw odkázal rodičom zosnulých detí, odpovedal činiteľ so zmesou vzdoru a rezignácie. „Čo by som mal tým rodičom povedať? Nemám nič, čo by som tým rodičom povedal, okrem toho, čo sa stalo. Nie sme tu od toho, aby sme obhajovali to, čo sa stalo, sme tu, aby sme vám povedali fakty,“ povedal. „Keby som sa domnieval, že to niečomu pomôže, tak by som sa ospravedlnil,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet