Na hlavný obsah

Predaj potravín aj po záruke. NR SR odobrila novelu zákona

Budú sa môcť predávať najviac 45 dní od uplynutia dátumu spotreby.

Predaj potravín aj po záruke. NR SR odobrila novelu zákona
Ilustračná snímka potravín v nákupnom vozíku. Foto: RTVS

Potraviny budú môcť od júla tohto roka predávať aj po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti. Podmienkou bude, aby takéto potraviny boli bezpečné.

Obchodník ich bude môcť predávať iba v prevádzke, v ktorej sa potraviny nachádzali pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti a len konečnému spotrebiteľovi. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú v stredu schválil parlament.

Potraviny musia umiestniť inde od ostatných potravín a zreteľne označiť konkrétnymi údajmi. A teda informovať, že ide o potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti. Taktiež, že chuťové parametre sa môžu zmeniť a informovať aj o poslednom znížení predajnej ceny.

Takéto potraviny sa budú môcť predávať najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti. Prevádzkovateľ bude musieť ponúknuť takéto potraviny aspoň jednej charitatívnej organizácii, ktorá môže nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

Prevádzkovatelia nebudú musieť dodržiavať podiel poľnohospodárskych produktov a potravín vyrobených na Slovensku. Budú ale musieť uvádzať percentuálny podiel slovenských výrobkov z celkovej ponuky na ktorejkoľvek strane propagačného letáku.

Pozmeňujúce návhry

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh od poslankyne za Jarmily Halgašovej (SaS). Podľa neho sa pre zvýšenie transparentnosti úradných kontrol potravín zavádza povinnosť zverejňovať svoje rozhodnutia bez časového obmedzenia. Umožní sa tým verejná kontrola či uplatňovanie námietok od kontrolovaných subjektov.

Parlament tiež odobril pozmeňujúci návrh poslanca Martina Fecka (OĽANO). Poslanec navrhol systém ochrany potravinovej bezpečnosti štátu. Na základe neho bude môcť agrorezort určiť zoznam poľnohospodárskych a potravinárskych komodít. Tiež aj kritickú hodnotu ich skladových zásob, ktoré treba na zabezpečenie potravinovej sebestačnosti Slovenska.

Podnikatelia, ktorí umiestňujú určené komodity na trh, budú musieť dvakrát ročne – k 31. júlu a k 31. decembru – elektronicky oznámiť ministerstvu pôdohospodárstva stav svojich skladových zásob.

Rovnako obmedzia vývozy komodít zo Slovenska v množstve viac ako 400 ton za mesiac. Fyzická alebo právnická osoba to bude musieť oznámiť agrorezortu. Ak tak neurobí alebo uvedie nesprávne údaje, bude mu hroziť pokuta vo výške od 100 do 20 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko