Na hlavný obsah

Premiér: Balíček protiinflačnej pomoci trvalo zlepšuje sociálnu pozíciu rodín s deťmi

Dôležitá je systémová aj jednorazová pomoc, tvrdí.

Premiér: Balíček protiinflačnej pomoci trvalo zlepšuje sociálnu pozíciu rodín s deťmi
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Balíček protiinflačnej pomoci, ktorý schválila vláda, trvalo zlepšuje sociálnu pozíciu rodín s deťmi, vyhlásil premiér SR Eduard Heger (OĽANO) v stredu (18. 5.) po rokovaní vlády.

„Dlhé roky sa tu diala krivda. Slovenské rodiny s deťmi sa dostali do nevýhodnej pozície v porovnaní s rodinami bez detí,“ podotkol premiér.

Zdôraznil, že balíček pomoci, ktorý vláda schválila trvalo zlepšuje sociálnu pozíciu rodín s deťmi. Ceny budú vysoké niekoľko rokov, preto je podľa neho dôležitá aj systémová, nielen jednorazová pomoc.

Premiér zároveň obhajoval rozhodnutie vlády plošne pomôcť všetkým rodinám, nielen tým, ktoré to najviac potrebujú. „Pomáhame aj rodinám, ktorých situácia je lepšia. Bolo by nefér, ak by sme z týchto opatrení vyčlenili strednú triedu, ktorá platí dane a odvody,“ upozornil.

Matovič vyhrali sme dve bitky

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vyhlásil, že „prorodinná časť koalície“ vyhrala dve bitky – za protiinflačnú pomoc a za zdanenie ruskej ropy.

Zdôraznil, že nevidí dôvod, prečo by SaS mala opatrenia vetovať.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že zdanenie ruskej ropy zaplatia občania cez vyššie ceny benzínu.

Matovič mu však oponuje. „Garantujem ako minister financií, že v momente ak by sme spoločne videli, že Slovnaft premietol túto daň do cien ropy, tak okamžite nasadíme cenovú reguláciu,“ vyhlásil.

Strana SaS spochybňuje aj kde sa nájdu peniaze na avizované protiinflačné opatrenia. Tvrdí, že to zaplatia samosprávy. „Samosprávam nejdem brať ani jedno euro,“ ohradil sa Matovič.

Šéf rezortu financií tvrdí, že kompenzácie pre skupiny ľudí, ktoré najviac zasiahol nárast cien, by sa mohli čiastočne zaplatiť aj z daňových nadpríjmov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko