Na hlavný obsah

Prezidentka má pozvanie od Zelenského, hľadá termín návštevy Ukrajiny

Zvažuje tiež ďalšie právne kroky v súvislosti s vulgárnym urážaním jej osoby.

Prezidentka má pozvanie od Zelenského, hľadá termín návštevy Ukrajiny
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová dostala pozvanie od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na návštevu Ukrajiny. Na Ukrajinu sa chystá, no v súčasnosti zvažuje termín, ktorý chce dohodnúť s ukrajinskou stranou. Povedala to hlava štátu v sobotnej (7. 5.) relácii na Rádiu Slovensko Sobotné dialógy.

„Chcem tam prísť s konkrétnym cieľom a účelom, nechcem z toho urobiť vojnovú turistiku. Perspektívne tam však rada pôjdem,“ uviedla prezidentka. Podľa nej by takáto návšteva bola vyjadrením podpory slovenského východného suseda, ktorý čelí ruskej invázii. Tá sa začala 24. februára.

Prezidentka si myslí, že po skončení vojny sa urobí spravodlivosti za dosť a podarí sa potrestať vojnové zločiny, ktoré sa na Ukrajine stali. K ich vyšetrovaniu prispel priamo na miestach činov aj tím slovenských expertov, ktorých vo štvrtok (5. 5.) Čaputová ocenila medailami.

„Experti povedali, že tú vojnu bolo cítiť všade,“ skonštatovala prezidentka. Pripomenula, že Slovensko je druhou krajinou, ktorá pomohla Ukrajincom zadokumentovať zločiny.

V súvislosti s tým, že časť slovenskej spoločnosti sa uchyľuje k schvaľovaniu ruskej agresie na Ukrajine prezidentka povedala, že je to výsledkom pôsobenia ruskej propagandy. „Ľudia ani netušia, ako boli masírovaní ruskou propagandou, nehovoriac o tom, že mnohí politici boli jej vďačnými komunikátormi,“ povedala prezidentka, ktorá má prístup k správam SIS.

Smer-SD je súčasť nízkej politickej kultúry, tvrdí

Prezidentka sa v relácii vyjadrila aj k vulgarizmom, ktoré na jej adresu zazneli počas prvomájového zhromaždenia strany Smer-SD v Nitre. Je podľa nej smutné, že strana trojnásobného premiéra sa stala súčasťou nízkej politickej kultúry.

Hlava štátu už riešila právnou cestou osočovanie zo strany poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), ktorému už skôr bratislavský okresný súd zakázal nazývať ju vlastizradkyňou a americkou agentkou.

„Som povinná chrániť nielen svoju osobnú integritu, ale aj inštitúciu, ktorú dočasne reprezentujem, a v tomto zmysle som veľmi pozorná a budem zvažovať  prípadné ďalšie právne kroky,“ povedala prezidentka.

Podľa nej môže vulgárny a nenávistný prejav politikov stáť za tým, že sa spoločnosť začne rozkladať. „My, politici, nastavujeme isté štandardy správania, spôsoby komunikácie a pokiaľ my legitimizujeme a spravíme za bežný štýl komunikácie, ktorý je útočný, vulgárny, dehumanizujúci oponenta, tak je to niečo, čo spoločnosť v istom zmysle rozkladá,“ povedala.

Dodala, že mnohí ľudia si z takéhoto správania môžu vziať príklad. „Keď takýto štýl vidia v komunikácii u politikov, môže to znamenať istú legitimáciu, že toto je nový štandard a forma komunikácie. Pre mňa je to neprípustné,“ skonštatovala.

Prezidentku teší, že odozva časti spoločnosti, ktorá je proti vulgárnemu vystupovaniu politikov i občanov, bola masívna.

Prezidentka chápe sklamanie voličov koalície

Čaputová si myslí, že politici by mali dať ruky preč od vyšetrovaní a trestných stíhaní skutkov iných politikov. „Okrem jediného prípadu, keď parlament má dať súhlas alebo nie na to, aby súd rozhodol o väzobnom stíhaní,“ povedala. Dodala, že politici majú byť aktívni pri systémových zmenách, nie v konkrétnych prípadoch.

Niektorí poslanci podľa nej nepochopili zmysel hlasovania o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. „Mali pocit, že rozhodujú o tom, či je tam dostatok dôkazov a či má alebo nemá byť väzobne stíhaný. O tom však rozhoduje súd,“ uviedla.

Priblížila, že voliči vládnej koalície môžu byť sklamaní z toho, že parlament na väzobné stíhanie Fica nevydal. „Je to prirodzené, pretože táto koalícia uspela vo voľbách na antikorupčnom programe a očisty spoločnosti od všetkého negatívneho a neférového, ktoré sa tu dialo v minulosti,“ dodala.

Zopakovala, že stíhanie opozičného politika je vždy testom pre demokraciu, a to aj keby bola staršia než tá, ktorú má Slovensko. Pripomenula, že všetky úkony musia byť v súlade so zákonom, no „zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa tak nedialo.“

Podľa prezidentky môžu spravodlivosť a právny štát vykazovať aj prvky disfunkčnosti, ale je dôležité, ako sa s tým systém vyrovná. „Z toho, čo sa tu deje, je jasné, že sa tu diali veci, ktoré neboli v poriadku a svedčia o tom tí ľudia, ktorí priznali vinu a boli aj právoplatne odsúdení,“ povedala.

Pomoc musí byť adresná

Podľa prezidentky je dobrým krokom vlády, že oznámila jednorazovú pomoc so zdražovaním i skoršie vyplácanie trinástych dôchodkov.

Podotkla však, že je potrebné prísť s ďalšou pomocou, ktorá má byť adresná. Balík podľa nej obišiel nízkopríjmových dôchodcov či ľudí z pracujúcej chudoby.

„Tí, ktorí to najviac potrebujú, nemôžu zostať opomenutí,“ povedala prezidentka. Opätovne vyzvala vládu, aby prišla s ďalšou pomocou. Dodala, že trináste dôchodky by dôchodcovia dostali tak či tak, takže bude aj po tomto potrebné poskytnúť ďalšie peniaze. „Je treba prísť s ďalšou pomocou ešte v priebehu roka,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko