Na hlavný obsah

Priplatíme si za chlieb a cestoviny? Ceny pšenice lámu rekordy, ovplyvniť môžu aj slovenský trh

Zákaz exportu z Indie zamával s trhom.

Priplatíme si za chlieb a cestoviny? Ceny pšenice lámu rekordy, ovplyvniť môžu aj slovenský trh
Na snímke dozreté klasy pšenice. Foto: TASR

Cena pšenice na medzinárodnom trhu po indickom zákaze jej vývozu prudko rastie. Na burze v Chicagu v pondelok (16. 5.) stúpla o 5,9 percenta a je najvyššia za dva mesiace. Po otvorení trhu v Európe tak vzrástla cena pšenice až na 435 eur za tonu.

Globálne ceny pšenice stúpajú od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vojna vyvolala obavy o dodávky komodity na trhy. Ukrajina patrí k významným pestovateľom a vlani sa podieľala 12 % na svetovom exporte pšenice.

Prudký rast cien je tiež dôsledkom nedostatku hnojív a rizika slabšej úrody. To podporilo rast inflácie na celom svete a vyvolalo obavy z hladomoru a sociálnych nepokojov v chudobnejších krajinách.

India, ktorá vlastní veľké rezervné zásoby, už skôr avizovala, že je pripravená pomôcť vyplniť časť z výpadku dodávok spôsobených ukrajinskou vojnou. Na to sa spoliehali aj obchodníci s komoditami.

Zvýšený dopyt = zvýšené ceny

„Zákaz vývozu pšenice z Indie nemá priaznivý dosah na vývoj na svetovom trhu a iba zvyšuje napätie. India bola totiž najlepším kandidátom na dodávky pšenice do Egypta, či iných severoafrických štátov, ktoré sú ukrátené o tradičné dodávky z Ukrajiny,“ vysvetlila tajomníčka Združenia pestovateľov obilnín Vlada Debnárová.

Pred zákazom vývozu si India kládla za cieľ dodať tento rok na svetový trh rekordných desať miliónov ton pšenice. Jej hlavnými odberateľmi sú ďalšie ázijské krajiny, napríklad Filipíny, Indonézia či Thajsko.

Krajiny závislé na dovozoch surovín tak musia hľadať alternatívnych dodávateľov, čo zvyšuje dopyt, a tým aj cenu na trhu s obilím.

Debnárová predpokladá, že k uvoľneniu napätia a cien by mohli pomôcť tzv. koridory solidarity, ktoré zriaďuje Európska únia. Tie majú zabezpečiť, aby Ukrajina mohla vyvážať obilie. Zároveň, ale zabezpečia aj dovoz tovaru, ktorý potrebuje, počnúc humanitárnou pomocou až po krmivá a hnojivá.

Hrozia vyššie ceny pečiva?

Situácia bude mať zrejme vplyv aj na ceny obilia na Slovensku z tohtoročnej úrody (žatva 2022). Z tej minuloročnej na Slovensku už veľa nezostalo.

„Obvykle je cena na Slovensku určovaná na základe parížskej burzy MATIF, od ktorej sa odrátajú dopravné náklady, čo je približne 30-35 €/tonu. Pokiaľ je dnes cena pšenice na MATIFe 439 €/t, čo je, samozrejme, extrém, dá sa očakávať, že ceny obilia z novej úrody príliš neklesnú,“ podotkla Debnárová.

Vyššie ceny pšenice sa môžu premietnuť do vyšších cien chleba či cestovín. Debnárová pripomína, že sa nedá predpokladať ani pokles cien zemného plynu, ropy či elektriny.

„Cena obilnín v konečnej spotrebiteľskej cene pečiva predstavuje asi tretinu nákladov. Pri múke je to približne 70%. Nie je správne, ak za cenu potravín obviňujú iba cenu obilia. Oveľa väčšou mierou sa na nej podieľajú ceny energií, balenia, dopravy a podobne,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika