Na hlavný obsah

Rakúsko si zachová neutrálny status, uviedol šéf tamojšej diplomacie

Ukrajine zbrane nebude posielať.

Rakúsko si zachová neutrálny status, uviedol šéf tamojšej diplomacie
Na snímke je rakúska vlajka. Foto: pixabay.com

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v stredu (18. 5.) uviedol, že jeho krajina si zachová neutrálny status. Informovala o tom agentúra Reuters.

Toto vyhlásenie urobil v čase, keď Fínsko a Švédsko pristúpili k prehodnoteniu politiky neutrality a požiadali o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

„Pre nás vyzerá situácia trochu inak,“ uviedol Schallenberg pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Upozornil na to, že verejnosť v Rakúsku podporuje neutralitu krajiny.

Šéf rakúskej diplomacie ďalej povedal, že jeho krajina, ktorá čerpá až 80 % dodávok zemného plynu z Ruska, bude ďalej poskytovať Ukrajine radšej humanitárnu pomoc než jej posielať zbrane.        

„Pomáhame vo veľkom, ale nie vojnovou muníciou. Myslím si, že pomoc pre Ukrajinu by sa nemala limitovať iba na vojnovú muníciu,“ uviedol Schallenberg.

Ruská vojenská invázia na Ukrajinu prinútila mnohé európske štáty, aby prehodnotili svoju politiku týkajúcu sa národnej bezpečnosti.

Fínsko a Švédsko v stredu oficiálne podali žiadosť o vstup do NATO. To je podľa agentúry Reuters jednou z najväčších zmien, ku ktorej v posledných desaťročiach v európskej bezpečnostnej architektúre došlo.

Švajčiarsko, ktoré je známe svojím neutrálny statusom, vďaka ktorému sa vyhlo aj účasti v oboch svetových vojnách, sa tiež začína viac prikláňať k Aliancii. Uviedla to v máji pre Reuters šéfka bezpečnostnej politiky na švajčiarskom ministerstve obrany Paelvi Pulliová.                

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet