Na hlavný obsah

Rómovia z Ukrajiny už nebudú môcť prespávať na pražskej hlavnej stanici

Postavili im dočasné stanové mestečko.

Rómovia z Ukrajiny už nebudú môcť prespávať na pražskej hlavnej stanici
Rómski utečenci z Ukrajiny na pražskej hlavnej stanici. Foto: ČTK/Roman Vondrouš

Na pražskej hlavnej stanici by sa malo definitívne skončiť dočasné ubytovanie pre Rómov z Ukrajiny, ktorí nemajú nárok na utečenecké víza v Českej republike.

V utorok (31. 5.) pre nich otvorili ďalšie dočasné stanové mestečko a štát im ponúka možnosť zadarmo sa vrátiť domov alebo do Maďarska, ak majú aj maďarské občianstvo. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Ešte aj v noci na utorok nocovalo na hlavnej stanici v Prahe vyše sto Rómov z Ukrajiny. Policajný prezident Martin Vondrášek hovorí, že sú medzi nimi aj takí, ktorí môžu ostať v Česku, no nevedia kam majú ísť.

„Z nedeľných čísiel vyplýva, že 68 ľudí zo 158 nemá nárok na dočasnú ochranu v Českej republike. Štyridsať cudzincov už má dočasnú ochranu, dostali ubytovanie, no zdržujú sa na hlavnej stanici,“ dodal Vondrášek.

Utečenci z hlavnej stanice budú mať v utorok možnosť sa buď vrátiť domov, odcestovať inam alebo sa budú musieť presunúť do dočasného stanového mestečka, ktoré pre nich postavili. Na stanici pomáhajú s presunom aj dobrovoľníci.

„Rozdávame ľuďom pásky, na ktoré píšeme, či idú do Bratislavy, alebo na Ukrajinu, či do Nemecka. Pokiaľ niekam idú, tak ich rovno odvedieme na vlak,“ vysvetlil dobrovoľník.

Medzinárodná koordinácia

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana by sa tak už nemala opakovať situácia, že na stanici budú prespávať stovky ľudí. Pomohla aj koordinácia s ukrajinskou stranou.

„Ukrajinská strana sama vykonala nejaké operatívne opatrenia na hranici. My sme potom na hlavnej stanici v Prahe zaviedli hliadky, ktoré radia a poskytujú informácie, kde sú aj zástupcovia českého rómskeho neziskového sektoru,“ doplnil minister.

V stanovom mestečku je 10 stanov, v každom po 15 lôžok. Súčasťou bude aj jedálensky stan, sociálne zariadenia a sprchy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál