Na hlavný obsah

Rusi sa pravdepodobne sústredia na železničné uzly

Vojnu by mohli oficiálne vyhlásiť 9. mája.

Rusi sa pravdepodobne sústredia na železničné uzly
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruská raketa zasiahla Zakarpatskú oblasť, dopadla len 100 km od slovenských hraníc. Ide o prvú strelu vypálenú na toto územie od začiatku ruskej invázie.

V Bielorusku sa nečakane začalo ďalšie vojenské cvičenie a podľa expertov existuje viacero signálov, ktoré svedčia o možnom rozšírení konfliktu už v najbližších dňoch. Nevylučuje sa ani mobilizácia vojenských síl v Rusku.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Raketa zasiahla nešpecifikované zariadenie

Podľa ukrajinských úradov raketa zasiahla bližšie nešpecifikované zariadenie. Ešte dve hodiny pred výbuchom sa v meste nachádzali aj humanitárni pracovníci Človeka v ohrození.

„Podľa ich informácií zasiahli železnicu ako dôležitý bod infraštruktúry. Jeden človek bol zranený, nikto nezomrel. Z bezpečnostných dôvodov sa kolegovia rozhodli svoj program prerušiť. V dlhodobej pomoci Zakarpatsku budeme ale pokračovať aj naďalej,“ povedala hovorkyňa Lenka Kačmárová.

Boje na vojnovej línii sú v takmer patovej situácii, ostreľovanie železníc je akási podporná taktika. Sťažuje totiž Ukrajine civilné aj vojenské zásobovanie zo Západu.

„Dá sa presunúť po zemi, ale sú to veľké komplikácie, treba tovar často prekladať, železnica je v tomto komfortnejšia,“ vysvetlil generál Pavel Macko.

Likvidácia železničných tratí

Ukrajine sa zatiaľ napriek ruským útokom darilo zásobovanie udržať vďaka bohato rozvetvenej sieti koľajníc. Generál Macko preto predpokladá, že Rusko v týchto útokoch pridá. „Preto Rusi teraz, podľa môjho názoru, budú likvidovať železničné uzly, kde sa dajú presmerovať vetvenia do centrálnej a východnej Ukrajiny.“

Pomer síl sa podľa neho v dohľadnej dobe nezmení, pokiaľ niektorá zo strán nezmení taktiku. Sú prvé náznaky, že skrytá mobilizácia v Rusku už prebieha a že 9. máj by mohol byť dátumom oficiálneho vyhlásenia vojny.

„Ale na to bude potrebovať aj prezident Putin nejaký aktualizačný moment. Práve útok v oblasti Podnesterska, prípadne nejaký útok hlbšie do územia Moldavska by mohli byť týmto aktualizačným momentom, kedy by prezident Putin vyhlásil, že sú pod agresiou Západu a musí mobilizovať a vyhlásil by vojnu. Tým by si vytvoril podmienky na intenzívnejšie pokračovanie v tomto konflikte,“ doplnil Macko.

Zatiaľ sú to však podľa experta len špekulácie, hoci je viacero signálov, ktoré takýto vývoj naznačujú. Pozornosti analytikov neuniklo ani najnovšie nečakané vojenské cvičenie v Bielorusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál