Na hlavný obsah

Samosprávy môžu prísť až o 628 miliónov eur, tvrdí ÚMS

Kritizujú vládu za navrhované protiinflačné opatrenia.

Samosprávy môžu prísť až o 628 miliónov eur, tvrdí ÚMS
Ilustračná snímka.

Únia miest Slovenska (ÚMS) kritizuje vládu a ministerstvo financií pre viaceré rozhodnutia – napríklad nedávno ohlásené kompenzácie zvyšujúcich sa cien energií a potravín.

Primátori a starostovia tvrdia, že vláda na samosprávy prenáša príliš veľa kompetencií bez akejkoľvek finančnej kompenzácie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Podľa prepočtov ÚMS prídu samosprávy na podielových daniach o 628 miliónov eur, ak vláda a parlament schvália ohlásené protiinflačné opatrenia – napríklad daňové bonusy.

Primátor Partizánskeho Jozef Božik vysvetľuje, že samosprávy budú mať problém zostaviť vyrovnané rozpočty a práve to pocítia aj obyvatelia.

„Ak 30 % budú kraje a 70% obce a mestá, tak to vychádza v prepočte na obyvateľa mesta zhruba mínus 80 eur. Treba obmedziť niektoré činnosti v oblasti športu, kultúry, sociálnych vecí. Nebude platiť premisa, že ak dieťa dostane 60-eurovú poukážku, bude môcť chodiť aj na futbal, aj na hokej, aj na florbal, pretože náklady sa zvyšujú všetkým samosprávam,“ uviedol Božik.

Dotkne sa to všetkých

Mestá a obce budú musieť podľa ÚMS hľadať financie tam, kde siahajú ich originálne kompetencie. Môžu napríklad zvýšiť dane či poplatky za školy a škôlky. Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zdôrazňuje, že sa to dotkne všetkých skupín obyvateľstva, teda aj tých, ktorí peniaze od štátu nedostanú.

„Na jednej strane ľudia dostanú, to je ten kolobeh. Na druhej strane si to obce zoberú vo forme iných poplatkov. Zvyšovanie sa automaticky dotkne všetkých skupín v obciach,“ vysvetlila primátorka.

Samosprávy argumentujú aj ostatnými dvomi rokmi – štátu pomáhali s riešením pandémie, keď organizovali plošné testovania na koronavírus. Na ich pleciach boli aj prvé týždne humanitárnej krízy súvisiacej s vojnou na Ukrajine.

„Už nechceme počúvať reči o tom, aké sme spoločné pľúca a ako nás potrebujú. Väčšinou je to tak, že si nás vypočujú, pohladkajú a potom si povedia kašlime na nich, oni nás aj tak nezaujímajú, sú nepodstatní pre naše životy. Rozhodnú sa o nás bez nás,“ povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

O reakciu k tejto téme RTVS požiadala aj predstaviteľov vlády a ministerstva financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika