Na hlavný obsah

SaS predstavila vlastný návrh pomoci ľuďom so zdražovaním

Na vyššie dane uplatnila veto.

SaS predstavila vlastný návrh pomoci ľuďom so zdražovaním
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR/AP

Minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík predstavil protinávrh pomoci ľuďom pri zdražovaní k Matovičovmu sociálnemu balíčku.

Strana SaS navrhuje zvýšiť životné minimum, zvýšiť príspevok na bývanie a rozšíriť okruh jeho poberateľov a znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi.

Tento návrh predstavila strana koaličným kolegom v pondelok (16. 5.).

„Sme za to, aby štát veľmi rýchlo pomohol tým, ktorí to naozaj potrebujú. Dôvodom je to, že čelíme vysokej inflácii, a to tí s najnižšími príjmami cítia a týmto ľuďom treba pomôcť,“ vyhlásil Sulík.

Pomoc ľuďom, ktorú predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO) nie je podľa Sulíka pomoc pre tých, ktorí sú sociálne odkázaní. „Toto je podstata populizmu rozdávať peniaze cudzích ľudí,“ vyhlásil šéf rezortu hospodárstva.

Veto pre vyššie dane

Strana SaS má problém aj s tým, že daňový bonus majú financovať obce, ktoré v súčasnosti čelia nárastu cien energií aj výdavkom súvisiacim s utečencami z vojnou postihnutej Ukrajiny. „Zoberie sa im vyše pol miliardy eur,“ tvrdí Sulík. „Tu sa ide rozdeliť 1,2 miliardy eur a my sme dodnes nevideli písomný návrh,“ zdôraznil.

SaS navrhuje, aby balíček pomoci financovali z daňových nadpríjmov, ktoré tento rok majú dosiahnuť asi miliardu eur.

Sulík zopakoval, že vyššie dane sú pre stranu SaS červenou čiarou. „Tu sme uplatnili naše právo veta,“ povedal.

Právo veta považuje šéf rezortu hospodárstva za kľúčové pravidlo koaličnej zmluvy. „Ak by bolo právo veta ignorované, tak koaličná zmluva stráca zmysel a nevidíme žiadny dôvod sa jej držať, ak by sme nevedeli uplatniť takéto dôležité právo,“ vyhlásil.

Sulík však zdôraznil, že z vlády sa odísť nechystá. „Takúto radosť Igorovi Matovičovi nespravíme,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko