Na hlavný obsah

Scholz: Putin vojnu na Ukrajine nevyhrá

Nesmie si podľa neho ani diktovať podmienky prímeria.

Scholz: Putin vojnu na Ukrajine nevyhrá
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vojnu na Ukrajine nevyhrá. O mieri však začne vyjednávať až, keď si uvedomí, že nemôže prelomiť ukrajinskú obranu. Vo vystúpení na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose to vo štvrtok (26. 5.) povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Putin bude vážne rokovať o mieri iba vtedy, ak si uvedomí, že nemôže prelomiť obranu Ukrajiny,“ povedal Scholz. Dodal, že je neprípustné, aby ruský prezident nastavoval podmienky prímeria. „Žiadny diktovaný mier nebude. Ukrajina to neprijme a my tiež nie,“ zdôraznil kancelár.

Kremeľ vo štvrtok, naopak, zopakoval svoje očakávanie, že Ukrajina ruské požiadavky prijme.

Vojna zjednotila Ukrajinu

Putin nemôže vojnu na Ukrajine vyhrať, pretože sa mu nepodarilo dosiahnuť všetky jeho strategické ciele, uviedol Scholz. „Zaberanie celej Ukrajiny Ruskom sa dnes zdá byť vzdialenejšie ako na začiatku vojny. Ukrajina viac ako kedykoľvek predtým zdôrazňuje svoju európsku budúcnosť,“ vyhlásil kancelár.

„Brutalita ruskej vojny“ navyše podľa Scholze stmelila ukrajinský národ viac ako kedykoľvek predtým a prinútila dva štáty, aby sa priblížili k NATO. „So Švédskom a Fínskom chcú do Severoatlantickej aliancie vstúpiť dvaja blízki priatelia a partneri. Sú vítaní,“ povedal kancelár.

Putin tiež podľa neho podcenil jednotu a silu, s ktorou na jeho agresiu reagovala skupina ekonomicky vyspelých krajín G7, NATO a Európska únia.

Putin sa chce vrátiť k svetovému poriadku, v ktorom najsilnejší diktujú, čo je správne, povedal Scholz. „Je to pokus o návrat do doby, keď vojna bola bežným politickým prostriedkom,“ dodal.

Zelenskyj chce rokovať priamo s Putinom

Putinov hovorca Dmitrij Peskov zopakoval očakávania Ruska, že Ukrajina si uvedomí reálnu situáciu a prijme ruské požiadavky. „Moskva očakáva od Kyjeva prijatie našich požiadaviek a uvedomenie si skutočnej situácie, reálnej situácie, ktorá existuje,“ povedal Peskov podľa agentúry TASS. „Nejde o územné ústupky. Kyjev si musí priznať, aká je faktická situácia a triezvo ju vyhodnotiť,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o deň skôr vyhlásil, že chce rokovať iba priamo so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, a nie cez sprostredkovateľov.

Putin, na ktorého rozkaz vojna proti Ukrajine pred 92 dňami začala, ruské požiadavky nikdy jasne neformuloval. Pri začatí invázie hovoril o tom, že cieľom operácie je ochrániť ruskojazyčných obyvateľov Donbasu a demilitarizovať a „denacifikovať“ susednú krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet