Na hlavný obsah

Zákon o nájomných bytoch prešiel. Kto bude mať na ne nárok, zatiaľ nie je jasné

Byty postavia investori.

Nájomné o tretinu nižšie, ako je cena bežného komerčného bývania. A garantované na 25 rokov. Poslanci odobrili schému, ktorou štát podporí výstavbu nájomných bytov.

Plán však prináša aj riziká. Prvé kľúče sľubuje Sme rodina odovzdať koncom volebného obdobia. Zatiaľ nie je jasné, kto bude mať na ne nárok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zákon o nájomnom bývaní sa na mesiace zasekol v parlamente. Tento týždeň ho napokon podporilo 126 zo 130 prítomných poslancov, no iba za cenu mnohých zmien. Len ich prečítanie trvalo predkladateľovi vyše hodiny.

Byty postavia investori

Byty nebude stavať ani vlastniť štát, ale investori združení v štátnej agentúre. Prilákať ich má štvrtinová DPH pri výstavbe a vidina až štvorpercentného ročného zhodnotenia.

„Je to veľmi podobná marža ako v zahraničí, čiže ak sa podarí nastaviť vstupné parametre, tak to môže to byť úspešné,“ hovorí Juraj Suchánek, ekonóm, výkonný riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja.

„Je pripravený jeden rakúsky investor, ktorý už prisľúbil vláde, že ide s 500 miliónmi stavať nové byty. Sú pripravení ďalší, myslím že Švédi, Íri a Česi,“ tvrdí predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Základná dotácia je niekde na úrovni dve miliardy, ktoré do toho systému vojdú ako základ. Keď sa pozerám na Petržalku – to bol posledný projekt tejto veľkosti,“ uviedol Štefan Holý (nom. Sme rodina), podpredseda vlády SR pre legislatívu.

Kto bude mať na nájomné bývanie nárok?

Rizikom je, že investori síce prinesú peniaze, ale žiadne nové projekty a stavebné kapacity. Ak sa tak stane, negatívne to pocíti štátny rozpočet a ceny bytov sa ešte viac nafúknu.

Nie každý bude mať na štátom dotovaný byt nárok. Malo by ísť zhruba o šesťdesiat percent domácností. Kritériá určí na základe výšky príjmu domácnosti vláda.

Tá stanoví aj výšku regulovaného nájomného. To budú garantovať na 25 rokov a bude výrazne nižšie ako to komerčné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko