Na hlavný obsah

Zvýšené ceny sa dotkli aj stavebných materiálov, verejní obstarávatelia dostali manuál

Pomôže najmä obciam a mestám.

Zvýšené ceny sa dotkli aj stavebných materiálov, verejní obstarávatelia dostali manuál
Na snímke tabuľa označujúca stavebné práce. Foto: TASR

Verejní obstarávatelia dostali manuál ako postupovať pri zvýšených cenách stavebných materiálov. Tie komplikovali dostavbu niektorých projektov. Úrad pre verejné obstarávanie preto vytvoril postup ako uzatvárať dodatky k zmluvám.

Pomôže to najmä obciam a mestám, ktoré o pomoc žiadali niekoľko mesiacov. Komplexnejšiu úpravu pripraví v najbližších týždňoch ešte ministerstvo dopravy.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Stavitelia majú vyššiu faktúru

Drevo, oceľ či tehly. Vysoká inflácia spolu s nedostatkom niektorých komodít vystrelila ceny takmer všetkých stavebných materiálov. Staviteľom zapojených vo verejných obstarávaniach sa tak nafúkla faktúra. Život to skomplikovalo aj obstarávateľom, najmä obciam a mestám.

Dodatky k zmluvám sa prijímali ťažko, keďže verejné súťaže majú jasne stanovené pravidlá. Pomôcť má manuál, ktorý vypracoval Úrad pre verejné obstarávanie.

„Usilovali sme sa vysvetliť právnu podstatu opodstatnenosti uzatvárania dodatkov. Ako úrad sme si splnili svoju úlohu pri poskytnutí pomôcky pre všetkých, ktorí riešia situáciu v stavebníctve, v kontexte rastúcich cien stavebných materiálov a zamýšľaného uzatvárania dodatkov k zmluvám,“ uviedol šéf Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák.

Ekonomickú podobu musí dať vláda

Zatiaľ však ide len o právnu stránku. Ekonomickú podobu tomu musí dať ešte vláda. Šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) chce spolu s ministerskými kolegami čím skôr vytvoriť jasnú príručku pre staviteľov a obstarávateľov.

„Čo všetko má doložiť, čo má zdokumentovať, do akej granularity má zdokumentovať svoje subdodávateľské reťazce a ceny za ktoré nastupuje. Na základe toho vznikne konkrétny nárok a dodatok ku zmluve,“ uviedol Doležal.

Prezident zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik pripomína, že na podobnú pomoc čakali už vyše pol roka. „Situácia na stavebných trhoch je nepredvídateľná a zhotovitelia majú nárok na úpravu cien.“

Tlak na kompetentných vytvárali aj samosprávy. „Veríme, že mestám tento krok prinesie legitímnu možnosť reagovať na aktuálne problémy v súvislosti s rastúcimi cenami materiálov. Pomôže im tak chrániť plánované projekty a rozvoj vo svojich územiach,“ uviedla hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová.

Ministerstvá dopravy a investícií zároveň pracujú na tom, aby sa dali navýšiť aj zmluvy pri eurofondových projektoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál