Na hlavný obsah

Ceny potravín neustále rastú. Potravinári čakajú na pomoc od štátu

Záujem prejavilo 440 podnikov.

Ceny potravín neustále rastú. Potravinári čakajú na pomoc od štátu
Oddelenie zeleniny v potravinách. Foto: RTVS

Inflácia na Slovensku zaznamenala v máji nové maximum, a to 12,6 %. Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR je najvyššia od júna 2000. Slováci si výrazne priplatili napríklad v reštauráciách a kaviarňach, za ubytovacie služby a najnovšie aj za odevy a obuv.

Rastú aj ceny potravín. Ich producenti hovoria, že rast by mala spomaliť mimoriadna pomoc zo strany štátu, na ktorú však stále čakajú, záujem prejavilo 440 podnikov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Pomoc štátu by mala spomaliť rast cien

Ceny potravín na pultoch obchodov neustále rastú, ich producenti avizujú, že to tak bude aj naďalej. Spomaliť nárast by mala mimoriadna pomoc zo strany štátu.

Potravinári na ňu čakajú, záujem prejavilo 440 podnikov. Pečivo, mliečne aj mäsové výrobky či sladkosti – ceny rastú naprieč celým spektrom potravín, čo cítia aj mnohí spotrebitelia.

„Je to pre mňa hrozné, vojsť do obchodu a zistiť, že to si nemôžem zobrať, to si nemôžem zobrať,“ hovorí nakupujúca.

Predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár vysvetľuje, že rast cien na pultoch súvisí s rastom nákladov na výrobu. „Sú firmy, ktoré nám deklarujú, že cena elektrickej energie stúpla medziročne o 150-200 %, a ceny plynu o 400 až 500 %. Nárast je enormný a prejavuje sa to na výrobných nákladoch,“ hovorí.

Štát vyčlenil rekordnú sumu

Podľa samotných potravinárov by im mohli pomôcť peniaze z mimoriadnej pomoci, takzvanej potravinárskej zelenej nafty, na ktorú štát tento rok vyčlenil rekordnú sumu 8 miliónov eur.

„Ide o pomoc, ktorú ministerstvo pôdohospodárstva poskytne ako mimoriadnu finančnú pomoc v aktuálnej situácii extrémneho zdražovania. Mimoriadna pomoc bude zaslaná oprávneným potravinárom do konca júla 2022,“ uviedla hovorkyňa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Vladimíra Pôbišová.

„Pred 4 rokmi sa pomoc pre potravinárov rovnala jednej obrovskej veľkej nule, pred 2 rokmi sme mali 4 milióny, dnes skrz vojnu na Ukrajine ideme potravinárom dať jednorazovo 8 miliónov eur. Je to dobrá správa. Chcem povedať ešte jednu vec, my sme za koncepčnú pomoc,“ reagoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.

Potravinári totiž roky čakajú na to, aby mimoriadnu pomoc štát v Bruseli notifikoval na riadnu. „Na notifikácii pracujeme, aj keď je to dlhodobý proces. Tá notifikácia trvá pol až trištvrte roka,“ tvrdí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Riadnu štátnu pomoc dostávajú v podobe zelenej nafty poľnohospodári. V októbri by sa mali dočkať 26 miliónov eur. Ďalších asi 15 miliónov eur pôjde chovateľom zvierat v druhej polovici roka, a to v rámci výnimočnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál