Na hlavný obsah

Eurokomisia je pripravená udeliť Ukrajine kandidátsky štatút, tvrdí Politico

Potvrdilo to vraj viacero únijných činiteľov.

Eurokomisia je pripravená udeliť Ukrajine kandidátsky štatút, tvrdí Politico
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Európska komisia je pripravená odporučiť kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii. Po pondelkovom (13. 6.) večernom rokovaní zboru komisárov to napísal bruselský web Politico s odvolaním sa na viacero únijných činiteľov.

Komisia v piatok (17. 6.) zverejní zhodnotenie, aká je pripravenosť Ukrajiny stať sa kandidátskou krajinou. O samotnom priznaní štatútu uchádzača o členstvo musia jednomyseľne rozhodnúť štáty Únie. Kým krajiny geograficky bližšej Ukrajine sú za, viaceré západoeurópske štáty dávajú najavo pochybnosti.

Kyjev požiadal o členstvo v európskom bloku len niekoľko dní po februárovom začiatku ruskej invázie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvtedy vytrvalo zdôrazňuje, že rýchle priznanie pozície kandidáta bude pre jeho krajinu dôležitou podporou v boji proti agresorovi.

„Komisia nezabúda, že Ukrajina je jedinou krajinou v Európe, kde ľudia zomierali a strieľalo sa na nich preto, že v uliciach nosili vlajky EÚ. Nemôžeme im teraz povedať, prepáčte, ľudia, mali ste zlé vlajky,“ citoval web jedného z činiteľov oboznámených s priebehom rokovania.

Skoré priznanie kandidátskeho postavenia presadzujú najmä krajiny východného krídla EÚ vrátane Slovenska a Česka. Naopak, z Francúzska, Nemecka či Holandska znejú hlasy upozorňujúce na zložitosť prijímacieho procesu.

Náročný prijímací proces

Ukrajina bude musieť pre prípadné členstvo v Únii presadiť viacero reforiem vrátane zabezpečenia bezproblémového fungovania právneho štátu. Zástancovia opatrnejšieho prístupu pripomínajú, že balkánske krajiny na čele so Srbskom a Čiernou Horou nie sú na dohľad členstva ani takmer dve desaťročia po tom, ako im Únia európsku perspektívu prisľúbila.

Po tom, čo Komisia v piatok zverejní svoje odôvodnené stanovisko, čaká na budúci týždeň kľúčová diskusia premiérov a prezidentov členských krajín na bruselskom samite.

Únijní diplomati očakávajú, že ak by sa podarilo šéfov skeptických štátov presvedčiť k podpore kandidatúry, môžu do záverov vrcholnej schôdzky presadiť niektoré dodatočné podmienky.

Ukrajinské vedenie však tvrdí, že ak samit jednoznačné rozhodnutie neprijme, bude to zlý signál pre ľudí brániacich na Ukrajine popri svojej vlasti tiež európske hodnoty.

„Naozaj si zaslúžime ďalší logický krok, a to je postavenie kandidáta. Je to ďaleko do členstva. Nie je to ani začiatok prístupových rozhovorov. Ale zaslúžime si aspoň toto,“ povedal bruselskému webu šéf Zelenského kancelárie Ihor Žovkva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet