Na hlavný obsah

Grécki hasiči bojujú s požiarom pri Aténach

Na mieste zasahuje 283 hasičov a 65 kusov techniky.

Grécki hasiči bojujú s požiarom pri Aténach
Na snímke hasiči zasahujú pri požiari na juhu Atén. Foto: SITA/AP

Grécki hasiči sa v nedeľu (5. 6.) už druhý deň snažia uhasiť lesný požiar, ktorý v sobotu (4. 6.) vypukol v blízkosti gréckeho hlavného mesta Atény. Informovala agentúra AFP.

Na mieste požiaru zasahuje 283 hasičov a 65 kusov hasičskej techniky. Úrady oznámili, že oheň ustupuje, plamene však stále horia. Oficiálny odhad spôsobených škôd sprístupnia až po uhasení.

„Aj napriek veľkému spoločnému úsiliu došlo k menej rozsiahlemu poškodeniu niektorých domov. Podarilo sa nám však zabrániť zraneniam a stratám na životoch,“ povedal námestník gréckeho ministra pre oblasť civilnej ochrany Evangelos Tournas.

Požiar vypukol v sobotu popoludní. Úrady neskôr v rámci prevencie nariadili evakuáciu obyvateľov dvoch mestských štvrtí v južnej časti Atén. Oheň sa totiž prispením silného vetra šíril a ohrozoval obývané oblasti.

Grécko minulý rok zasiahla vlna horúceho počasia a lesné požiare zničili viac ako 100 000 hektárov lesov a ornej pôdy, pripomína AFP.

Európska komisia (EK) vo štvrtok (2. 6.) oznámila, že viac ako 200 hasičov a technického vybavenia z Bulharska, Fínska, Francúzska, Nemecka a Rumunska, ako aj z Nórska bude neustále prítomných v priebehu najkritickejších mesiacov v Grécku, aby pomáhali miestnym záchranárom v prípade rozsiahlych zásahov pri lesných požiaroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet