Na hlavný obsah

Krajniak: Je dobrá doba na to, aby si Slovensko pýtalo možnosť zníženia DPH na palivá

Pellegrini hovorí o neschopnosti vlády pri ropnom embagru.

Peter Pellegrini a Milan Krajniak
Na snímke zľava poslanec NR SR Peter Pellegrini a minister práce Milan Krajniak v relácii Sobotné dialógy.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa na rokovaní vlády a koaličnej rade bude pýtať, prečo Slovensko nevyrokovalo lepšie podmienky v Bruseli v rámci schváleného šiesteho balíka sankcií proti Rusku. Uviedol to v sobotu (4. 6.) v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

„Boli sme dohodnutí, že výnimka bude trojročná,“ prezradil. Podľa neho mohol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pripraviť na rokovanie lepšie podmienky a SR mohla dosiahnuť viac. „K nepríjemnostiam európskej politiky patrí aj to, že predstaviteľ malého štátu si musí povedať svoje. Toto asi mal byť moment, kedy sme mali povedať nie,“ myslí si s tým, že sa Slovensko malo postaviť silnejším krajinám podobne ako Maďarsko.

Zároveň ale dodal, že Slovensku nehrozí nedostatok benzínu či nafty. Na najbližšiu vykurovaciu sezónu bude mať podľa neho krajina dostatok ropy aj plynu. Tvrdí, že Slovnaft bude mať problém najmä v tom, že časť ropy vyvážal do Rakúska či Česka, čo po ôsmich mesiacoch už nebude môcť urobiť.

Problémom sú podľa Krajniaka ceny. Spomenul, že riešením môže byť ropná daň, ktorú chce vláda zaviesť. „Náš zámer je taký, aby sme z dane z ruskej ropy čo najväčšiu časť nadzisku použili na refinancovanie cien energií,“ ozrejmil.

Riešením by podľa neho mohlo byť aj zníženie DPH na palivá, na čo však krajina musí mať povolenie od Európskej únie. „Je dobrá doba na to, aby sme si ho vypýtali,“ skonštatoval. Ak by túto výnimku krajina nedostala, vie si predstaviť niečo v štýle šekov či zliav, ktoré by putovali do domácností. „Prioritné sú pre mňa domácnosti,“ vyhlásil.

Pellegrini nepovažuje ropnú daň za riešenie

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini (nezaradený) hovoril o zlyhaní vlády pri rokovaní o podmienkach v rámci šiesteho sankčného balíčka. Hlavnú zodpovednosť podľa neho nenesie Sulík, ako tvrdil poslanec za OĽANO György Gyimesi, ale premiér Eduard Heger (OĽANO): „Nemal zdvihnúť ruku za takto zle vyrokované veci.“

Poznamenal, že „premiér na domácej scéne premiér neexistuje“. Myslí si, že je „rád na zahraničných cestách a vo svetle reflektorov“. Embargo na ruskú ropu môže byť podľa neho problémom pre celú Európu vrátane Slovenska.

„Uvidíme, či tej ropy bude dostatok, odkiaľ ju budeme brať a koľko bude stáť. Akonáhle vypadnú dve či tri rafinérie, budeme mať problém,“ zamyslel sa. Doplnil, že keď ide do tuhého, miera solidarity v rámci EÚ sa vytráca, čo podľa neho dokázala aj pandémia covidu a zdieľanie zdravotníckych pomôcok.

Ropnú daň nepovažuje za riešenie, keďže embargo do veľkej miery poškodí Slovnaft. „Obrat z ruskej ropy preň nebude asi žiaden. Po embargu z toho nebude nič.“ Doplnil, že Slovensko pri rusko-ukrajinskom konflikte stojí na správnej strane. Nemá však žiť v naivite, že podporením embarga urobilo „obrovské gesto“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko