Na hlavný obsah

Matovič: Rozhodnutiu prezidentky sa nečudujem, očakával som to

SaS rozhodnutie rešpektuje.

Matovič: Rozhodnutiu prezidentky sa nečudujem, očakával som to
Na snímke minister financií SR a podpredseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že rozhodnutie prezidentky pri protiinflačnom balíku očakával. Zuzanu Čaputovú kritizuje za to, že sa s ním pred svojím rozhodnutím nestretla. „Mne ako predkladateľovi návrhu nedala ani minútu, aby som mohol návrh obhájiť,“ uviedol.

„Je dlhodobo známe, že pani prezidentka je je progresívna liberálka, ja som liberálny konzervatívec. Preto som očakával, že pri návrhu, ktorý bude masívnym spôsobom pomáhať rodinám, naše postoje budú odlišné,“ dodal Matovič.

Prezidentka podľa Matoviča svojím rozhodnutím „odoprela právo na obhajobu rodín s deťmi a odoprela právo ľuďom slobodne rozhodnúť.“ Povedal, že keď sa rozhodovala, či zákon vráti, ukázalo sa, kto za koho kope. 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyhlásil, že rešpektuje veto prezidentky na časť protiinflačného balíčka. „Vyjadrenie prezidentky rešpektujem, potrebujem sa zoznámiť s detailmi jej rozhodnutia. Na základe toho zvolím daný postup,“ uviedol premiér.

SaS považuje rozhodnutie za spávne

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa na sociálnej sieti prezidentke poďakoval „za zodpovedný postoj aj za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu. Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií.“

Strana SaS rešpektuje rozhodnutie prezidentky. „Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež, aby nerokovali s fašistami. Strana SaS bude ako vždy konzistentná a predvídateľná, a preto bude hlasovať proti prelomeniu veta prezidentky,“ reagovala vo vyjadrení SaS.

„Rešpektujeme prezidentku a jej právo veta. Avšak, naše hnutie má stále rovnaký postoj a to, že pomoc rodinám je na prvom mieste,“ informovala Linda Tribusová z tlačového oddelenia Sme rodina.

Poslanci zo strany Hlas-SD rešpektujú rozhodnutie prezidentky. „Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci HLAS-u sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček,“ vyhlásil líder strany Peter Pellegrini.

Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska ocenil rozhodnutie prezidentky. Ako tvrdí, prezidentka ukázala okrem rozumného úsudku aj odvahu zastať sa verejného záujmu. „Ľudia na Slovensku potrebujú skutočnú pomoc pred rastúcimi cenami, nie nedomyslené nápady, akými sú napríklad stovky miliónov na krúžky,“ napísal na sociálnej sieti.

ZMOS aj ÚMS vítajú rozhodnutie

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) hovorí, že rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu. Zároveň ale upozorňuje, že ak by parlament schválil zákon s pripomienkami Čaputovej a od júla by začal platiť daňový bonus, samosprávam to spôsobí určité výpadky v príjmovej časti rozpočtu.

Šéf Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček tvrdí, že je potrebné sa baviť o reálnych dosahoch na mestá, obce i poskytované služby pre obyvateľov. „Musíme sa pokúsiť nájsť riešenie, ktoré bude skutočnou prorodinnou politikou pre tých, ktorí to naozaj potrebujú, a zároveň nebude dramatické pre verejný rozpočet i pre mestá a obce,“ povedal Rybníček. Deklaruje, že ÚMS je pripravená rokovať a nájsť zmysluplné riešenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko