Na hlavný obsah

Prezidentka nepodpísala protiinflačný balík, vrátila ho do parlamentu

Oznámila to v utorok.

Prezidentka nepodpísala protiinflačný balík, vrátila ho do parlamentu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (7. 6.) oznámila, že nepodpíše parlamentom schválený protiinflačný balík. Vrátila ho do Národnej rady (NR) SR na opätovné prerokovanie.

„S týmto zákonom je od začiatku spojená polemika. Na jednej strane mali byť poskytnuté finančné prostriedky rodinám, na druhej strane tu sú námietky, že návrh výrazne zasahuje do rozpočtov samospráv,“ uviedla prezidentka.

Hlava štátu bude vetovať tie časti protiinflačného balíka, ktoré mali začať platiť od 1. januára 2023. Pri nich podľa nej nebol žiaden dôvod na skrátené legislatívne konanie.

Okamžitú pomoc nevetovala

„Nerozporujem tie opatrenia, ktoré majú rodinám pomôcť hneď, teda od 1. júla do 31. decembra 2022. Od jesene vyzývam vládu, aby pomohla ľuďom, ktorých ohrozuje chudoba. Ľudia nemajú byť rukojemníkmi vzniknutej situácie, a preto nebudem vetovať túto okamžitú pomoc,“ spresnila.

Ako dodala, nemôže akceptovať tie systémové zmeny, ktoré začnú platiť o vyše sedem mesiacov na to, ako ich prijal parlament. V takomto prípade nebol žiadny dôvod na vynechanie riadneho legislatívneho procesu, diskusiu so sociálnymi partnermi a umožnenie všetkým dotknutým partnerom, aby sa v rámci legislatívneho procesu k danej veci vyjadrili.

V prípade prelomenia jej veta sa obráti na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu. „Som totiž presvedčená, že inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade použitý v rozpore s ústavou,“ vysvetlila s tým, že Ústavný súd by mal zároveň spraviť raz a navždy v tejto veci jasno.

„Z časovej následnosti je zrejmé, že zákon bol prijatý za šesť dní, čiže bolo uplatnené skrátené legislatívne konanie. Na využitie skráteného legislatívneho konania treba mimoriadne okolnosti, ktorým sa nedá čeliť iným spôsobom ako tým, že sa rýchlo prijme zákon,“ vyhlásila Čaputová.

Doplnila, že ľudia ju v roku 2019 zvolili najmä preto, aby prispela k rešpektovaniu práva a právneho štátu. „Prijatím zákona takto bezprecedentným spôsobom pošliapavame po očakávaniach týchto ľudí,“ myslí si. Ak by podpísala takúto zmenu, bolo by to podľa nej popretím toho, s čím kandidovala, keď ju zvolili.

Vládu požiadala, aby sa do budúcnosti takýmto vyhla krokom. „Zároveň ju chcem požiadať, aby pokračovala v takých opatreniach pomoci jednotlivcom alebo rodinám, ktoré čelia chudobe, ktoré týmto ľuďom pomôžu, pretože to potrebujú,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko